Kultura
1534 prikaza

Dan kad je iskaznica HDZ-a postavila šefa HNK u Splitu

Srećko Šestan
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Kulturna politika HDZ-a dovela je poslovno sumnjivog tipa, istražujemo kako je logiku pobijedila mračna stranačka matrica

Važno je biti član stranke, posebno HDZ-a, govore nam rezignirano mladi umjetnici u Splitu koji su razočarani činjenicom da je za novog intendanta HNK Split ovog tjedna izabran Srećko Šestan, inače član HDZ-ova Odbora za kulturu, čiji je program, mnogi će kazalištarci reći nepravedno, Kazališno vijeće proglasilo boljim od vizionarskog programa mladog člana ansambla drame HNK Vicka Bilandžića.

Nakon što je Šestana Kazališno vijeće početkom prosinca izabralo kao kandidata za intendanta HNK Split, Gradsko vijeće izglasalo ga je ovog utorka.

"Nije bilo nikakvog problema u glasovanju. Pa HDZ je na čelu grada, gradonačelnik Opara pobrinuo se da Šestan bude izglasan. Žao mi je samo što zbog politike mladi i kreativni ljudi ne mogu doći do izražaja i napraviti nešto novo, bolje. Politika je ušla u svaku sferu i odlučuje o svemu, pa i o kulturi", rekao je naš sugovornik koji je godinama u HNK Split i svjedoči kako kuća sve dublje i dublje tone, kako programski tako i financijski.

Andro Krstulović Opara i Željko Kerum Ruše T. Visković Kultura Desničarska čistka: Kao Haso u Zagrebu, sad jurišaju i na Split

Kaže kako nema entuzijazma među zaposlenicima jer su razočarani.

No program koji je za natječaj napravio Vicko Bilandžić bio je vidno drukčiji, vizionarski i mogao je vrlo brzo spasiti kuću od još većih financijskih problema. Bilandžić je predlagao, između ostalog, da glavni kazališni prostorni resurs, zgrada HNK, bude maksimalno iskorišten, odnosno da nema dana i prostorije koja nije u funkciji. To znači da bi se ljeti u zgradi HNK održavale i međunarodne umjetničke radionice, čime bi na kraju i sama kuća profitirala, programski i financijski.

Bilandžić navodi: "Kad se zastor oko 22 sata spusti na prosceniju, ostaje dovoljno mjesta za program Mala noćna muzika, neformalne svirke u kojima mogu uživati oni koji se petkom i subotom ne žele gužvati u zadimljenim klubovima i kafićima". Bilandžić kazalište vidi kao cjelovečernji događaj, što uključuje publiku u kazalištu, prije predstave u foajeu i kavani Amadeus, a nakon predstave gledatelji su pozvani na piće uz nenametljivu glazbu i poeziju.

Kazalište se, piše Bilandžić, otvara i svjetski poznatim umjetnicima suvremenih žanrova, uključujući elektroničku glazbu. Također planirao je pokrenuti kompletno novu scenu na prostoru plinare, taj prostor oko 1700 četvornih metara splitski HNK trenutačno gotovo ni ne koristi.

Srećko Šestan | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

U perspektivi bi bio pomoćna scena HNK Split, standard koji imaju sva velika europska kazališta, i platforma grada Splita za kreativne industrije, što bi se idealno uklopilo i u Splitsko ljeto i pozicioniralo Split na karti EU kao nezaobilaznu umjetničku destinaciju. Osvježiti Splitsko ljeto kako bi ono postalo financijski isplativo još je jedna stavka na kojoj je Bilandžić radio, a poseban adut u programu bilo mu je povlačenje novca iz fondova Europske unije, u čemu već ima iskustva.

Ali iza Vicka Bilandžića nije stajala politika, pa nije prošao. Pobijedio ga je Srećko Šestan, koji se na natječaj prijavio u zadnji čas, i to unatoč tome što, prema vlastitom priznanju, nije preuzeo natječajnu dokumentaciju. Nije bilo važno ni što je HNK Ivan pl. Zajca u Rijeci, dok je bio intendant, ostavio u minusu većem od dva milijuna kuna, za što je on medijima rekao kako podatak nije posve točan te da je krivo prezentiran.

Šestan je u vrijeme Sanaderove vlade bio pomoćnik ministra kulture Bože Biškupića. Član je HDZ-a, a za svoj angažman u HDZ-ovu Odboru za kulturu kaže da mu je to slobodna aktivnost. Činjenica je i da svaku Noć kazališta sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen provodi u Karlovcu, gdje je Šestan ravnatelj kazališta Zorin dom. Također, kazalište Zorin dom ugostilo je nedavno i Plenkovićevu vladu, koja je tamo održala sjednicu.

Prvi milijun Top News Tajne milijuna: Kako su se obogatili najbogatiji Hrvati

HNK Split već je 14 mjeseci bez intendanta, pa su tako krenule priče kako lokalni HDZ-ovci intenzivno tragaju za svojim kandidatom. Ivan Leo Lemo nije prošao drugi natječaj te je njegova prijava odbačena tumačenjem da ima premalo ambiciozan program što se tiče sanacije kuće. No prava istina je, kako je Ivan Leo Lemo izjavio za medije, ta što nije htio za šefa Opere postaviti čovjeka bivšeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

Lemo je izjavio i da aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara stoji iza njegova neimenovanja jer HDZ želi imati svog čovjeka na čelu svake institucije. Sve se to uklapa u spomenute splitske gradske ćakule da je upravo to razlog zbog kojeg se Šestanova kandidatura pojavila pred sam kraj zatvaranja natječaja te zašto nije prošao inventivan Bilandžićev program. A Lemo je prije same sjednice Gradskog vijeća u utorak, na kojoj su odlučili o izboru Šestana za intendanta HNK Split, najavio premijeru cabareta "Preko veze" 17. veljače u zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

"Jedna od tema u ovom kabareu, čiji sam autor i redatelj, je kako se dobivaju direktorske funkcije u Hrvatskoj. Hvala tzv. gradonačelniku Opari i njegovim podanicima te koalicijskim suseljanima na inspiraciji!", izjavio je Lemo za Dalmatinski portal.

HNK Split nalazi se u financijskim problemima većim od pet milijuna kuna te je pitanje kako će novi intendant Šestan to riješiti, pogotovo zato što je nakon njegova odlaska iz HNK Ivan pl. Zajc nova intendantica Mani Gotovac molila Grad Rijeku da pokrije nastale dugove kako bi mogla čista krenuti u vođenje kuće.

Zgrada HNK u Splitu | Author: Ivana Ivanović/PIXSELL Ivana Ivanović/PIXSELL

"Razgovarali smo o tome, svakako će se nakon dubinske analize i analize troškova pronaći zadovoljavajuća rješenja za sanaciju. Ja to ne zovem dugovi nego nepodmirene obveze. Može biti da sad ima nepodmirenih obveza pet milijuna kuna, ali ako netko od sufinancijera nije uplatio tranšu, to se tako knjiži, a nije pravi dug. Tu treba napraviti dobru analizu. To treba riješiti kroz iduću kalendarsku godinu pa onda da se od 2020. krene s normalnim poslovanjem. Pet milijuna kuna duga teško je riješiti u godinu dana, ali može se s nepodmirenim obvezama", rekao je za medije Šestan.

On je tad na pitanje o dugovima u HNK Ivan pl. Zajc odgovorio: "To je sve kako se promatra. Ja sam to i Kazališnom vijeću objasnio. Tad su se provlačile različite informacije, ali nisu bili objavljeni točni podaci". Šestan, prema izjavi članice Kazališnog vijeća, na Gradskom i Kazališnom vijeću ne govori istinu kad kaže da podatak nije posve točan te da je krivo prezentiran jer je Grad Rijeka izdao dokument s tom tvrdnjom.

A Vicko Bilandžić je u svom programu detaljno objasnio kako planira riješiti dug HNK Split.

Milan Bandić i Ivan Čehok Remetinečka bojna Top News Miljenici birača: Lokalni šerifi s krim dosjeima

"Dug Kazališta, koji je, nažalost, glavna tema svih rasprava, i medijskih interesa, opasno visi nad glavom. U takvim uvjetima, pod stalnom prijetnjom ovrhe, ne može se raditi. Kao prvu obavezu, u roku od 15 dana, treba hitno izraditi 6-mjesečni plan likvidnosti i uključiti sve vjerovnike u taj plan. U roku 6 mjeseci u suradnji s vjerovnicima i gradom treba primijeniti održivi sanacijski plan, plan mora sadržavati plan reprogramiranja dospijeća dugova, a sukladno njemu i plan povrata, koji je osnova za dugoročni plan likvidnosti. U uvjetima konstantne prijetnje ovrhom nagrađujemo najglasnije a ne najstrpljivije vjerovnike. To je naopaki sustav. Bolji uvid u problematiku ćemo imati nakon dubinske analize. Sanacija će biti predložena tako da se dugovi ne ponove i da postoji jasan i održiv plan poslovanja nakon sanacije, prikazat će se gdje će se dobiti dodatne uštede kako se dug ne bi ponovno generirao i, nama interesantnije, gdje i kako se može očekivati rast vlastitih prihoda, čime će se budžet Kazališta povećati te će se izbjeći daljnje uštede koje utječu na kvalitetu programa, a financije će se stabilizirati. Definirat će se i modaliteti kontrole kako bismo bili sigurni da se dug neće ponoviti. Za pomicanje s točke kad Kazalište generira gubitke i nema ozbiljnijih sredstava za program, osim dobrog managementa, trebaju nam i osnovna početna ulaganja. Mi vjerojatno možemo smoći samo financijske snage da sami korak po korak financiramo planiranu investiciju. Sve će biti jasno nakon dubinske analize. Da zaključimo, napravit ćemo dubinsku analizu dugova i poslovanja te u roku od šest mjeseci izraditi održivi plan sanacije", napisao je u svom programu Bilandžić, čiji program nije zadovoljio Kazališno vijeće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.