Kultura
7451 prikaza

Curica proizvodi drogu: Maja zapalila internet

Slikovnica Maja u Vejstlendu, autorica  Marijana Jakelić
1/17
Facebook/MXJ files
Njena umjetnost je crni humor, puna joj je kapa "3000 godina krivotvorenja povijesti" Zadra kao "debila u mornarskoj majici"

Maja na farmi, bila je prva slikovnica objavljena 1954. godine iz serijala poznatih i jako popularnih slikovnica na kojima su odrastale generacije diljem svijeta. Maja je bila simpatična i draga djevojčica koju je kreirao belgijski likovni umjetnik Marcel Marlier. Život je Maji kroz više od 60 naslova udahnuo Gilbert Delahaye

Diljem svijeta prodano je više od 105 milijuna primjeraka, prevedena je na 34 jezika, a Maja je svjetsku slavu stekla u 52 zemlje.

Maja je slavu donijela i zadarskoj konceptualnoj umjetnici Marijani Jakelić. Upravo Maja, ali jedna malo drugačija Maja, bila je njezina inspiracija kako bi prikazala niz važnih društvenih tema u serijalu Maja u Vejstlendu

"Maja u depresiji", "Maja odlazi u Irsku", "Maja malo đubre" i "Maja ne ide na vjeronauk" samo su neke od naslovnica koje je kreirala ova umjetnica. 

Slikovnica Maja u Vejstlendu, autorica  Marijana Jakelić | Author: Facebook/MXJ files Facebook/MXJ files
Umjetnica je pažnju na svoj rad privukla ne tako tipičnim i turističkim razglednicama iz Zadra u kojima je kulturno povijesne simbole grada kombinirala s drugim, nadrealnim motivima. Kako je rekla u razgovoru za Antenu Zadar, njezine razglednice reakcija su na trulu estetiku Zadra, posebno vidljivo u živim ljetnim mjesecima. 

"Imamo šizofreničnu situaciju u kojoj se grad sa tri tisućljetnom poviješću oblači u debila s mornarskom majicom, u falsificiranom malom mistu kraj mora s diskretnim šarmom fašistoidnog tradicionalizma. Zadar nije grad Barbie koja češlja zlatne uvojke u jednom od neponovljivih sutona i zavodi turiste.

Poluotok izgleda kao malograđanski dnevni boravak neke tetke koja svaku slučajnu ljepotu nereda doživljava kao anomaliju i rješava je usisavačem. Poremećeni sustav etičkih i moralnih vrijednosti viri iz realizacije planova prostornog uređenja", naglašava. 

Slikovnica Maja u Vejstlendu, autorica  Marijana Jakelić | Author: Facebook/MXJ files Facebook/MXJ files
Nostalgija i brutalna osobna kritika društva obilježile su i njezinu Maju koja je i dalje simpatična djevojčica, no ne više tako nevina i dražesna. Maja mala sotonjara i druge naslovnice objavljene su na Facebook stranici MXJ files, pokrenutoj 2015. godine. 

Upravo na toj stranici objavljuju se provokativna i kontroverzna djela umjetnice na čije uratke ne možete ostati ravnodušni. Oni će vas šokirati, no i potaknuti na razmišljanje o društvu, kulturi i vremenu u kojem živite. Sigurno je kako će vas i nasmijati, a za neke naslovnice složit ćete se da su pogodile srž u crnohumornoj maniri. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.