Kultura
1921 prikaza

Bulajićeva 'Neretva' danas bi koštala 100 milijuna dolara

Veljko Bulajić
1/7
Goran Jakus (PIXSELL)
Bulajić upravo dovršava zadnji film, koji bi premijerno trebao biti prikazan na filmskom festivalu u Puli

Veljko Bulajić, najdugovječniji hrvatski sineast, slavni režiser, danas, 22. ožujka slavi 90. rođendan.

Bulajić je rođen 22 ožujka 1928. godine u selu Vilusi pokraj Nikšića, no zadnjih 40 godina živi i i radi u Hrvatskoj. Ljudi rođeni na taj datum imaju sreće - danas je rođendan i Josipu Manoliću, koji je šest godina stariji...

Bulajić iza sebe ima dojmljivu filmografiju - od prvog dugometražnog filma, Vlak bez voznog reda do danas, snimao je velike, zapažene filmove. Vlak se i danas vrti na domaćim televizijama. "Vlak« je tada iz totalno nepoznate zemlje, iz nepoznate kinematografije doživio svjetsku distribuciju" rekao je Bulajić u jednom intervjuu. 

Veljko Bulajić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
"To je zapravo prvi jugoslavenski film koji je doživio potpunu svjetsku distribuciju. Imao je odjeka, jer zašto bi netko na Kubi, u Americi ili Portugalu prikazivao taj film da nije nešto značio. Univerzalna vrijednost tog filma je u njegovom humanizmu i realističnom prikazu kolonizacije i promjene života jednog naroda." 

Najpoznatiji Bulajićev film je ratna epopeja Neretva, film o prekretničkoj bitki Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, u kojoj su partizani savladali četnike. Statisti koji su glumili četnike šest su mjeseci puštali brade. 

Za snimanje filma angažirano je 3000 vojnika JNA - bio je to poduhvat kojega bi teško realizirao i Hollywood, jer bi angažiranje tako velike vojske, tenkova i aviona, iscrpilo studije. Danas bi takav spektakl koštao oko stotinu milijuna dolara. Za potrebe filma srušen je pravi most kod Jablanice, ali snimka tehnički nije uspjela, pa je scena morala iznova biti snimljena u studijima Barandovo u Češkoj. 

Snimanje je bilo iscrpljuuće - kadar šišanja Milene Dravić ponavljan je čak 30 puta, zima je bila strašna, uvjeti teški, ali je film ipak dovršen. Na sarajevsku premijeru Bitke na Neretvi, 29. studenog 1969., s Titom su došli Sophia Loren i Omar Sharif...

Veljko Bulajić | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Tu je i Kozara, Čovjek kojega treba ubiti, Atentat u Sarajevu, Visoki napon, Donator, Libertas...

Bulajić je još aktivan. Upravo dovršava zadnji film, koji bi premijerno trebao biti prikazan na filmskom festivalu u Puli. "U ratnom lutanju koje je ga je u našim krajevima zadesilo, njemački je vojnik došao do Istre" otkrio je režiser u intervjuu za Novi list.  

"Gonjen kao neprijateljski vojnik, on u bijegu, u nizu događaja i dramatičnih susreta, otkriva krajeve i ljude, da bi se priča produžila i poslije rata. To nije ispolitizirana priča: to je ljudska drama, čak možemo reći da je najbliži žanru ljubavne priče između tri žene i jednog muškarca. Kroz njihove sudbine pokazuje se jedno stanje, jedno vrijeme, ratno… koje se prepliće sa suvremenim..."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darkkati 10:51 23.Ožujak 2018.

    u komunizmu su mogli krasti samo neki , danas kradu sa vanjskom produkcijom

  • Avatar dudek1
    dudek1 16:04 22.Ožujak 2018.

    je da je tonci ziher bi bilo duplo