Kultura
223 prikaza

"Brodolomke" - osvojile su srce publike, pripremaju 100. izvedbu

Brodolomke
1/6
PROMO
Predstava „Brodolomke“ najizvođenija je neka hrvatska predstava u jednoj godini u zadnjih 5 godina

Da neka predstava može izazvati toliku euforiju i oduševljene, dokaz je upravo, sad već pomalo kultna predstava kazališta Moruzgva „Brodolomke“.  Tisuće gledatelja, mnogobrojne pozitivne reakcije i kritike, dokazi su da je predstava poput ove, puno više od same predstave, priče ili radnje. Predstava „Brodolomke“, nastala je prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander, pod režijskom palicom Krešimira Dolenčića, a u koprodukciji s Ludens teatrom. 

Djelo koje je steklo naklonost publike već svojom prvom izvedbom, 10. studenog će u Zagrebu, u kazalištu Vidra na daskama koje život znače, biti održano po jubilarni 100. put.  Predstava „Brodolomke“ najizvođenija je neka hrvatska predstava u jednoj godini u zadnjih 5 godina, a još veći uspjeh leži u tome što je to predstava jednog nezavisnog kazališta koju je pogledalo više od 30.000 ljudi.

Brodolomke | Author: PROMO PROMO
Ecija Ojdanić, Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Anita Matić Delić i jedini muški lik u predstavi, Luka Petrušić, svojom glumom, energijom i profesionalnošću, savršeno prikazuju najdublje i poprilično teške probleme s kojima se svi svakodnevno susreću. 

Glumci bez čije zasluge „Brodolomke“ također ne bi bile ono što jesu danas su Nataša Kopeč, Ana Maras Harmander, Barbara Nola, Iva Jerković i Sven Šestak koji su svojim besprijekornim alternacijma, obogatili samu predstavu. Bez obzira na ono loše, glumci na poprilično duhovit i karakteran način izvode predstavu koja je zaista vrijedna pažnje, a i činjenica da će se uskoro prikazati po stoti put, dovoljno govori o tome kako ju je publika prihvatila.

Četiri sasvim različite žene  imaju isti problem – alkohol, no ova predstava nije samo priča o alkoholizmu već o istaknutoj ljudskosti. Na fenomenalan način prikazana je ženska krhkost i činjenica da je žena danas suočena s mnogobrojnim izazovima i predrasudama, a alkohol je samo sredstvo utjehe koje može prouzročiti velike probleme.

Brodolomke | Author: PROMO PROMO
Predstava „Brodolomke“, proizašla je iz Kazališta Moruzgva koje je sa svojim radom započelo 2007. godine, tada još pod nazivom Klub kulture. Pokretačica i osnivačica Kazališta Moruzgva, priznata je glumica Ecija Ojdanić, koja je ujedno i jedna od četiriju glumica popularne predstave „Brodolomke.“ Kazalište Moruzgva ima misiju okupiti sve one koji u umjetnosti vide mogućnost poboljšanja svijeta koji nas okružuje te javnim djelovanjem mijenjati sliku društva na bolje. 

Kreativnost, inovativnost, predan trud i rad, iznjedrili su velikim uspjehom samog kazališta i time ga pozicionirali na visoku ljestvicu i mjesto na nezavisnoj kulturnoj sceni Zagreba, ali i šire jer se predstave Kazališta Moruzgva izvode u više od 40 gradova diljem Hrvatske. Brojne nagrade i priznanja samo su neki od plodova i uspjeha koje ovo kazalište s ponosom i veoma zasluženo bere, iz godine u godinu. Neke od najvažnijih su upravo one s Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci 2015. godine te s Međunarodnog festivala monodrame u Bitoli 2014. godine.

Brodolomke | Author: PROMO PROMO
„Iako je ovo četvrta predstava nastala u produkciji mog nezavisnog kazališta koje je doživjelo stotu izvedbu, ovo je prva predstava koja slavi stoti rođendan nakon samo 13 mjeseci igranja.  Što reći , presretna sam, zahvalna cijelom autorskom timu. I naravno, publici , koja hrli gledati našu predstavu, kako u Hrvatskoj, tako u regiji.“ – rekla je Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva. Zadovoljna publika s kojom Kazalište Moruzgva godinama njeguje kvalitetan i uzajaman odnos, nešto je neprocjenjivo jer je upravo to razlog rasta kazališta iz predstave u predstavu.

Predstava „Brodolomke“ na veoma snažan i upečatljiv način donosi i prenosi ljudsku nesreću, probleme, bol, traume, melankoliju, crno, bijelo, a s druge strane prihvaćanje, razumijevanje, prijateljstvo i oprost. Sve su to segmenti sjajne predstave koja zaslužuje i opravdava pažnju, u kojoj se svaki pojedinac može pronaći i razmisliti o situaciji u kojoj se možda trenutno nalazi. Jubilarna 100. izvedba sigurno nije posljednja jer će se ova predstava gledati još dugo. Ulaznice je moguće kupiti online na ovom linku

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:36 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site