Kultura
358 prikaza

Bizarno: Priča o narkićima, sponzorušama i mafijašima

1/7
scena sisak
Ova smiješno tragična priča  bavi se odlaskom mladih u inozemstvo, korupcijom i kriminalizacijom društva te izvrnutim sistemom moralnih vrijednosti.

"Scena Sisak" je u svom relativno kratkom djelovanju (od 2011.godine) postigla izvanredne rezultate i postala prepoznatljivo ime na  amaterskoj kazališnoj sceni ne samo u Hrvatskoj nego i Europi. 

Do sada je Scena Sisak producirala devet predstava. Predstava  "Na pučini" proglašena je za najbolju predstavu u cjelini u 2014.godini na 54.FHKA te je preporučena za izvođenje u višim razredima srednjih škola od strane Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Ova predstava izvedena je više od 50 puta.

Predstava  „Majke“ pobijedila je na smotri kazališnih amatera SMŽ 2015. i plasirala se na državni festival. Za ovu predstavu također postoji  preporuka za igranje u srednjim školama od strane Agencije za odgoj i obrazovanje.

Predstava „Juriš lake konjice“ pobijedila je na smotri kazališnih amatera SMŽ 2017.  te je sudjelovala na državnom festivalu.

Predstava "Macbethovi" pobjednička je predstava na smotri kazališnih amatera SMŽ 2019. te na državnom festivalu osvaja posebnu nagradu stručnog povjerenstva za spoj dramskog i plesnog teatra. 

Scena Sisak sudjelovala je, osim u RH i na brojnim međunarodnim kazališnim festivalima na kojima je redovito osvajala priznanja i nagrade. Između ostalog predstave su izvođene na festivalima u Njemačkoj, Latviji, Bugarskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Rumunjskoj.

 | Author: scena sisak scena sisak

Ciljevi Scene Sisak su popularizacija kazališne umjetnosti kod mlađe populacije te aktiviranje starijih članova društva. Na taj način i dodatno poboljšavanje komunikacije među generacijama. Budući se kod izbora svih tekstova vodi računa o njihovim moralnim i edukativnim vrijednostima, te aktualnosti izabranih tema, na taj način se osim zabavnog ostvaruju i edukativni ciljevi, te razvoj građanskog društva, motiviranje istog na propitivanje društvenih vrijednosti i iniciranje pozitivnih promjena u društvu.

Ove godine Scena Sisak  uprizorila je dramski tekst "Bizarno" autora Željka Hubača . Ova smiješno tragična priča  bavi se odlaskom mladih u inozemstvo, korupcijom i kriminalizacijom društva te izvrnutim sistemom moralnih vrijednosti.

"„Bizarno“ je crnohumorna fuga o smrti, koja se odvija na različitim nivoima jednog nebodera u kojem žive narkomani, sponzoruše i mafijaši, a kroz koju lebdi zanimljivo plasiran osjećaj neizbježnosti tragičnog ishoda."

 „Fuga o smrti“ – o dramskom tekstu „Bizarno“-  kazališna kritičarka Nicole Estvanik Taylor
Objavljeno u časopisu „American Theatre Magazin“ New York, veljača 2010.


Autor: Željko Hubač

Igraju: Sanja Zagorac, Fatima Bećirović, Olja Crnobrnja, Ivona Hodak, Daniel Berdais, Zoran Ivanić, Tihomir Kosić

Glazba: ekv "zemlja" izvodi Antonije Zagradjanin

Kamera: Darko Ričko

Režija: Tihomir Kosić

Video produkcija: Paks

Premijera je zakazana za subotu 30.11.2019. U sisačkom Kazalištu 21, dok je dan kasnije reprizna izvedba u istom kazalištu s početkom u 19,30 sati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.