Kultura
55797 prikaza

Bizarni život slavne pjevačice - 10 godina nije izašla van

Enyin dvorac, Manderley Castle
Brian Honne
U posljednjih 10 godina u javnosti se pojavila samo dvaput. Bogata je kao malo tko i kaže da joj ništa ne nedostaje

Za Enyu, neponovljivu keltsku popularnu glazbenu zvijezdu s kraja 80-ihi početka 90-ih, po svoj prilici pretjeruju kad kažu da je najbogatija žena u povijesti Irske i Velike Britanije. Nesporno je, međutim, da je ta žena apsolutno najuspješnija autorica s tih prostora, nakon prodanih 75 milijuna primjeraka albuma i zarađenih 117 milijuna eura. A apsolutno je sigurno da je jedna od najmisterioznijih i najčudnijih pojava u svjetskoj popularnoj glazbi danas.

Ona od 1997. živi u viktorijanskom dvorcu Manderley u okolici Dublina koji je kupila čak i relativno jeftino, za nekih 3 milijuna eura. Prvi joj je, nazovimo to susjedom Bono Vox, ali se u posljednjih 10 godina u javnosti pojavila samo dvaput. Navodno živi okružena mačkama, kojih je, koliko je potvrđeno, u jednom trenutku imala desetak.

Enya | Author: Youtube Youtube

U isti posljednjih desetak godina izdala je dva albuma, i to je praktično sve za što ona živi. Jedina pomoć u snimanju joj je anonimni stariji bračni par. Enya je, kažu, sposobna mjesece potrošiti na jedan jedini detalj jedne jedine pjesme, pa nije neobično da njeni masteri na kraju imaju i po 500 presnimavanja samo jedne glazbene dionice u pjesmi.

Njen ujak Noel Duggan izjavio je nedavno za The Sun da živi kao kraljica ili kao pustinjak, dotle da je ni njena obitelj ne viđa nešto previše. Prijatelji kažu da "baš i nije prasak smijeha", a ona je sama u rijetkim trenucima kada je davala izjave, znala govoriti da je nakon snimanja, a njima se bavi svaki dan, tako mračno raspoložena da ne može zamisliti kakav bi to stalniji životni partner mogao biti u stanju podnositi je takvu.

A tek brak, takvo što bi joj bila noćna mora. Zato nastavlja živjeti sama. Tvrdi da joj je tako odlično, da je njena glazba sav njen svijet. Povremeno pjeva pjesme na izmišljenim "tokenovskim jezicima" sindarin and quenya i... nikada nije bila popularnija nego sad. A, zanimljivo, kad je tek počinjala samostalnu karijeru 1986. u dobi od 25 godina, nitko joj nije predviđao neki poseban uspjeh.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.