Kultura
62015 prikaza

Bila je megazvijezda Juge: Poginula je sa 150 km/h

Silvana Armenulić
YouTube
U 11 godina prodala je 300.000 ploča, snimila šest filmova, njen suprug bio je trener Ivaniševiću, Živojinoviću...

Ford Granada jurio je te noći autoputom kao u rock pjesmi, ali nešto brže, 150 kilometara na sat. A onda je Ford počeo skretati ulijevo. Vozač kamiona iz suprotnog smjera mislio je isprva da će se mimoići. I kad je shvatio da se neće mimoići, kad je stao kočiti iz petnih žila, bilo je totalno prekasno. Eksplodirao je prasak frontalnog sudara.

Mira Furlan, Anton Marti, Benito Šarić i Ivica Tudorović na snimanju filma Zadarski memento ŽARILE I PALILE Life Ovih 8 žena bile su seks-simboli Jugoslavije

Ford mu se takvom silinom zabio u desni kotač da mu je ukupnom brzinom od kakvih 250 kilometara na sat u stotinki sekunde odbio i kompletan kotač i poluosovinu i još se poput projektila zabio pod kamion. Ford koji je te noći jurio iz Aranđelovca prema Beogradu sveo se na metalne krhotine koje su se razletjele posvuda uokolo autoputa i na totalno zgužvanu hrpu lima, dijelova motora, osovina...

Vijest koja se 10. listopada 1976. u nekoliko minuta proširila cijelom tadašnjom Jugoslavijom glasila je da su na mjestu poginuli Rade Jašarević, tadašnji ravnatelj Narodnog orkestra RT Beograd, izvjesna Mirjana Barjaktarević i njena sestra – Silvana Armenulić. Silvana Armenulić bila je megazvijezda onog vremena, "kraljica sevdalinke", žena koja je do svoje 37. godine života skupila i nekoliko filmskih uloga.

Pa ako netko i ne voli sevdalinku, respekt prema toj ženi izaziva već i sama činjenica da je u 11 godina karijere prodala čak 300.000 ploča, da ju je otkrio Jugoton kao svoju kratkotrajnu briljantnu i vrlo isplativu zvijezdu. Njena smrt, mnogi će reći da je zapravo ona bila za volanom, iako je službena verzija bila da je vozio Jašarević, bila je i tragična i spektakularna i misteriozna rame uz rame sa sudbinom Jamesa Deana. Jedna druga velikanka tog glazbenog žanra, Lepa Lukić, trebala je tog dana također biti u tom automobilu.

Silvana Armenulić | Author: YouTube YouTube

"Na dan nesreće skupa smo trebali putovati na zajednički koncert, ali ja sam po prvi put u svojoj karijeri zaspala. Za njenu smrt doznala sam od novinara koji su me probudili u dva sata noću da me pitaju za komentar povodom tragedije. Počela sam se tresti, gledala sam u stol na kojem su bili plakati na kojima smo bile nas dvije. Odmah sam popila sedativ i dugo se nisam mogla s time pomiriti.

Nikada više u životu nisam sjela za volan", pričala je godinama poslije u intervjuu Lepa Lukić koja se jako dugo oporavljala od šoka. Godinama nakon nesreće isplela se i prava mistična legenda oko tragedije megazvijezde narodne glazbe koja se na sceni pojavila godinama prije nego što se pojavila Lepa Brena. Navodno je dva mjeseca prije smrti Silvana Armenulić koncert u Bugarskoj iskoristila za posjetiti Babu Vangu. A slijepa proročica navodno ju je dočekala riječima ne baš dobrodošlice:

"Ne želim s tobom razgovarati. Ne sada. Idi i vrati se kroz tri mjeseca..."

A kada je pjevačica već bila na vratima, Baba Vanga je dodala:

"Čekaj, u stvari nećeš moći doći. Idi, idi! A ako budeš mogla, dođi!"

Riva na Eurosongu RETROSPEKTIVA Kultura Juga je harala Eurosongom - zahvaljujući Hrvatima

Ništa oko Silvane Armenulić nije moglo biti nego samo briljantno. Njen suprug Radmilo bio je u mladosti juniorski prvak Jugoslavije u tenisu, da bi, posvadivši se sa svojim trenerima, otišao brusiti zanat u Njemačkoj, u Offenbachu. Vrativši se u Jugoslaviju potpuno se posvetio trenerskoj karijeri. Njegovi štićenici kao mladići, kao klinci, bili su između ostalih ljudi za koje će se poslije itekako čuti: Bruno Orešar, Goran Prpić, Slobodan Živojinović, Goran Ivanišević...

Za života je snimila šest filmova, a pojavila se i u kultnoj seriji "Kamiondžije".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.