Kultura
461 prikaza

Nevjerojatna zabrana: Erotske knjige moći će se kupovati samo noću

Čitanje e-knjige
Thinkstock
Zabrana prodaje erotskih knjiga preko dana nikome nije jasna

Ako želite kupiti erotsku knjigu, pa bila ona i sadržaja 'za odrasle', vjerojatno ćete to učiniti, bez obzira što je možda ne možete kupiti u podne ili 17 sati, nego tek navečer. Upravo zato nikome nije jasna njemačka zabrana prodaje takve literature tijekom dana.

Slične zabrane vrijede u njemačkim kinima od 2002. godine, kad je riječ o filmovima za odrasle, a nove odredbe uslijedile su nakon optužbi je jedna seksualno eksplicitna knjiga - 'Schlauchgeluste,' bila prelako dostupna djeci.

Jedan književni bloger ovu odluku, koju je donio ured dječjeg pravobranitelja, prozvao je 'ludom', dok su njemački izdavači potvrdili da prodavači pokušavaju pronaći načine kako se pridržavati ovog pravila.

Dijete čita nešto na tabletu | Author: Thinkstock Thinkstock

Neki su savjetovali da se počnu pratiti naslovi koji bi se mogli smatrati 'opasnima za djecu i mlade' po njemačkom zakonu, čime bi ih se izoliralo u poseban dio i korištenjem filtrirajućeg softvera bi postali nevidljivi tijekom dana.

No Jessica Sanger, iz pravne službe njemačkih izdavača, izjavila je da vremensko ograničenje baš i nema smisla budući da djeca mogu naći načine kako ga zaobići. Dodala je kako je sustav koji bi potvrdio nečiju dob bio bolje rješenje, jer bi ga bilo teže prevariti.

Prodavači knjiga koji se ne budu pridržavali novih odredbi mogli bi platiti kazne od 50.000 eura, pa svi žele čim prije pronaći način kako zakon provesti u djelo, piše BBC.

Bloger Nate Hoffelder tvrdi pak da je pokušavanje provođenja ovakvog zakona nad elektroničkim knjigama - besmisleno.

"S obzirom na količinu sadržaja za odrasle na stranicama izvan Njemačke, pokušati uvesti kontrolu na njemačkim stranicama čini se ludim. Čak je i kralj Knut Veliki znao da ne može zadržati plimu, no njemačkim zakonodavcima očito nedostaje ta razina zdravog razuma", napisao je Hoffelder na svojem blogu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.