Kultura
7666 prikaza

"442 do Beograda": Bajaga objasnio što znači 442

Bajaga
Grgur Zucko (PIXSELL)
Postoje tri teorije što znači broj u velikom Bajaginom hitu, ali nijedan nije točan

Pjesma "442 do Beograda" koju je Bajaga snimio 1986. godine za album "Jahači magle" godinama je izazivala različita tumačenja.

I dok su neki zagovarali teoriju da naslov pjesme označava daljinu između Beograda i Skoplja, drugi su smatrali kako se brojka odnosi na kilometre koji dijele Zagreb i Beograd. 

A bilo je i onih koji su tvrdili da broj ima neke veze s vlakovima i lokomotivama. 

No, najduže je prevladavalo tumačenje da je to daljina od Beograda od Skoplja, a pogotovo zato jer je daljina između ova dva grada približno 442 kilometra, dok je Zagreb od Beograda udaljen oko 390 kilometara.

Raspravu oko brojke ovih je dana prekinuo sam Bajaga koji je za jedan portal objasnio na što je mislio kada je broj 442 stavio u naziv svog velikog hita.

"Broj 442 ne odnosi se ni na kakvu konkretnu razdaljinu i tu ne postoji nikakva simbolika. Istina je da je približna kilometraža od Beograda do Skoplja ili do Sarajeva upravo tolika, ali to mi nije bilo u glavi kada sam se odlučio za taj broj. Odabrao sam ga naprosto zato jer sam htio navesti neku veću destinaciju, a ne recimo 20 kilometara, a ova se brojka savršeno rimovala s ostatkom teksta", objasnio je Bajaga.

(Blic)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.