Kultura
359 prikaza

30 godina poslije: 10 nezaboravnih trenutaka Live Aida

Live Aid
Youtube
Prije točno 30 godina Bob Geldof okupio je najelitnije svjetske glazbenike i zauvijek promijenio prirodu dobrotvornih koncerata

Bob Geldof je uz pomoć koproducenta Midgea Urea i promotora Harveyja Goldsmitha okupio 58 najvećih svjetskih izvođača, hrpu satelita i nekoliko tisuća volontera osmislio Live Aid - najveći glazbeni događaj na svijetu nakon Woodstocka, s tim da se ovaj simultano održavao na obje strane Atlantika (u Londonu i Philadelphiji), a procjenjuje se da ga je uživo pratilo između 400 milijuna i 1.9 milijardi gledatelja u više od 60 zemalja.

Od poznatih izvođača poput Boba Dylana i Led Zeppelina, do mladih nada Nika Kershawa i Howarda Jonesa, svi su se odazvali za pomoć gladnoj djeci Etiopije, a ovo su neki od najdojmljivijih trenutaka s koncerta.

10. Kako otvoriti koncert

Sve što trebate znati o pop glazbi tog vremena može se iščitati iz činjenice da je Status Quo otvorio ovaj veliki događaj. 

9. Potrebno je dvoje...

Jednom u povijesti dogodio se duet dvojice glazbenih velikana. David i Mick će vas više nego išta drugo vratiti u taj famozni dan i povući kroz povijest glazbe kao rijetko što drugo.

8. Rođena je zvijezda

Trebao je to biti tek impresivan nastup U2-a, no Bono je izvukao nekoliko djevojaka koje su se gurale u prvim redovima, izgrlio ih i izljubio, i postao instant zvijezda događaja. On je poslije nastavio s ovim prokušanim receptom, na svakom koncertu izvlačeći iz publike po jednu obožavateljicu na oduševljenje okupljenih.

7. O čemu se radilo

Jedan od najupečatljivijih trenutaka dana bilo je prikazivanje žrtava gladi u Etiopiji, a video je praćen s glazbenog podlogom 'Drive' grupe Cars, kojeg je na pozornici najavio David Bowie.

6. Odlazak s velikim praskom

Finale je pripremio Paul McCartney počevši s pjesmom 'Let it be', da bi zatim prešao na 'Do they know it's Christmas' pri čemu su mu se već na pozornici pridružili svi izvođači i otpjevali pjesmu od čije izvedbe se i danas možete naježiti.

5. Govor tijela u kraljevskoj loži

Rasplesani princ Charles djelovao je kao aristokratski otac koji pleše na seoskoj zabavi. Ako je suditi po govoru tijela njega i mlade Diane ,ovo je bio početak kraja ili bar kraj početka.

4. Boomtown Ratsov najveći hit

Boomtown Rats grupa je idejnog začetnika cijelog projekta, Boba Geldofa, a njihov nastup s hitom 'I don't like Mondays' posebno se istaknuo kad je u pjesmi promijenio tekst u 'The lession today is how to die' i napravio upečatljivu pauzu podsjećajući okupljene zbog čega su tu.

3. Phil Collinsova luda jurnjava

Prvo je nastupio na Wembleyju u Londonu gdje je posebno oduševio svojom pjesmom 'Against all odds' da bi nakon toga uskočio u zrakoplov i odjurio u Philadelphiju gdje je svirao bubnjeve tijekom nastupa Erica Claptona i Led Zeppelina.

2. Geldofova strast

Kad su na televiziji govorili o koncertu, Bob je prekinuo voditelja, upotrijebio dotad nekorištenu (ne televiziji) F*** riječ i rekao da "Dajte mi novce. Ljudi umiru. SAD!". I u tom trenutku donacije su se povećale na 300 funti u sekundi, te je Live Aid prikupio 150 milijuna funti. A Bob Geldof je svejedno proglašen vitezom.

1. Nastup Queena

Za razliku od nekih drugih izvođača koji su bili tamo, Queenovci su bili itekako svjesni značaja cijelog događaja, pa su danima pripremali svoj 18-minutni nastup. To se itekako isplatilo, jer oni su definitivno postali najznačajniji izvođači, sa svojevrsnom himnom Live Aida, piše Huffinton Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.