Kultura
232 prikaza

28. Galovićeva jesen, festival u kojem se Galović nadživio

1/2
Književni festival Galovićeva jesen i nakon 28 godina pokazuje svoju vitalnost za što su zaslužni svi ljubitelji Galovićeve književnosti koji su godinama unatrag brinuli o festivalu

Književni festival koji bilježi kontinuitet od gotovo tri desetljeća započeo je u petak 29.10. u Peterancu, rodnom selu Frana Galovića. Na svečanom otvorenju dr.sc. Mario Kolar predstavio je knjigu izabranih djela Frana Galovića naslova „Dok večer se zmrači“. Program se nastavlja u Koprivnici, od srijede 3.11. pa sve do kraja tjedna, nastupima književnika Damira Karakaša, Žarka Jovanovskog, Zlatka Krilića, Tomislava Zagode, Siniše Matasovića te Zorana Predina koji se predstavlja u dvostrukoj ulozi, kao glazbenik i kao književnik. Festival završava u subotu 6.11.,svečanom dodjelom nagrade „Fran Galović“. Na natječaj za dodjelu nagrade stiglo je 84 knjiga od kojih je povjerenstvo u sastavu dr.sc. Mario Kolar, Matija Ivačić i Davor Šalat, izdvojilo 10 finalista. Podsjetimo se, to su: Elvis Bošnjak - Gdje je nestao Kir; Zoran Ferić - Putujuće kazalište; Josip Mlakić - Na Vrbasu tekija; Pavao Pavličić - Kužni pil; Marko Pogačar - Knjiga praznika; Ivica Prtenjača: -Tišina i njezine olovke; Korana Serdarević - Gušterov rep; Drago Štambuk – Uzgon; Nora Verde - Moja dota; Martina Vidaić - Trg, tržnica, nož. Ime pobjednika i pobjedničke knjige saznat će se tek u subotu na samo svečanoj dodjeli. Kao i proteklih godina, za pobjednika su glasali i čitatelji knjižnica u Koprivnici, Križevcima, Ludbregu, Đurđevcu i Virju, kao i čitatelji iz cijele Hrvatske putem interneta. Ukupno je glasalo više od 5 stotina čitatelja, a glas publike dobila je Korana Serdarević za knjigu Gušterov rep. Nagrada „Fran Galović“ osim plakete pobjedniku donosi i 15.000,00 kn. Za nagradu „Mali Galović“ učenika osnovnih i srednjih škola zaprimljeno je 35 učeničkih radova, a dodijelit će se tri ravnopravne nagrade. 

 | Author:

Književni festival Galovićeva jesen i nakon 28 godina, čime živi duže nego što je živio sam Galović koji je umro s 27 godina, pokazuje svoju vitalnost za što su zaslužni svi ljubitelji Galovićeve književnosti koji su godinama unatrag brinuli o festivalu, a ponajviše suvremeni koprivnički književnici, Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Grad Koprivnica. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.