Kultura
1437 prikaza

10 godina HAVC-a: Što su postigli s 300 milijuna kuna

Filmski festival u Puli
1/8
Dusko Marusic (PIXSELL)
Hrvatski film nema pravo na amputaciju od velikih ideja, slijedi li novi pad ili će HAVC ipak rasti?

Obljetnice su, prije svega, dobri pokazatelji. Prilike da se obilježi određeni odsjek vremena, napravi pregled, presjek, definira pogled u budućnost te prisjeti kad je i kako sve započelo. Kad su obljetnice “okrugle”, poput primjerice pete ili desete, možemo biti sigurni da ćemo o instituciji ili projektu o kojemu se radi čuti puno, iscrpno i, sasvim sigurno, pomalo patetično.

Takva je ljudska priroda i u rasponu od tek jedne govornikove rečenice na obilježavanju obljetnica često od pretjerane sentimentalnosti dolazimo do pretjeranog optimizma u tek nekoliko riječi. Svejedno, jedna institucija ove godine broji deset godina postojanja, no o njoj još nismo čuli ni glasa. Hrvatski audiovizualni centar, ta krovna institucija hrvatskog filma, među nama je točno deset godina.

Filmovi | Author: express express

Zamišljen, osnovan i pokrenut s ciljem sustavnog promicanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, HAVC je jedan od rijetkih svijetlih primjera koji je već od početka napravio točno ono što se od njega očekivalo – usustavio je audiovizualnu djelatnost do razine koju su mnogi priželjkivali, no malo tko uistinu i očekivao. Samozatajno, ali i vizionarski, Albert Kapović zakotrljao je prvi kamen i uskoro se stvorila lavina.

Nekako istodobno kad i HAVC, otvoren je i prvi ured Programa MEDIA Europske zajednice te su se time otvorila vrata bogate riznice kojom upravlja Europska komisija. Hrvatski filmski profesionalci mogli su početi računati na europska sredstva u produkciji, promociji i distribuciji europskih i hrvatskih audiovizualnih djela.

Pod sigurnim i kontinuiranim vodstvom Martine Petrović program je u svojih deset godina hrvatskoj audiovizualnoj industriji osigurao 5,929.144 eura bespovratnih sredstava i može se smatrati vrlo uspjelim. Martina Petrović nije propustila obilježiti tih prilično trijumfalnih deset godina na prošlotjednom cjelodnevnom svečarskom, ali i radnom sastanku europskih i hrvatskih filmskih profesionalaca. Ipak – jedno je pitanje svima okupljenima visjelo iznad glave: što se događa s HAVC-om?

Leon Lučev Film kao N-bomba Kultura Hrvati, Srbi, Bošnjaci PTSP-ovci skupa se liječe

Naime, u rasponu od tek nekoliko tjedana HAVC je napustilo pet dugogodišnjih suradnika i profesionalaca bez čijeg se doprinosa teško može zamisliti nesmetan rad naše ključne filmske institucije. Pogledi puni pitanja, kuloarske teorije i tiha objašnjavanja po kutovima kina na Kaptolu nudili su svakakva objašnjenja, no jedno nije moglo promaknuti ni najpovršnijem promatraču: hrvatska je filmska zajednica nakon dugog razdoblja šokiranosti sad već jasno posve uronjena u stupor.

O tim je stanjima mnoge retke ispisala poznata aktivistica i publicistica Naomi Klein, a za razumijevanje tog fenomena u našem filmskom miljeu potreb no je spomenuti još jednu, razumljivo neobilježenu, obljetnicu: 6. veljače 2017. godine Hrvoje Hribar je podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a.

Šok i stupor

Nesmiljeni i žestoki napadi na Hrvoja Hribara trajali su mjesecima i nisu se birala sredstva kojima će ga se uzdrmati i ukloniti s čelnog mjesta Hrvatskog audiovizualnog centra. Saveznika je imao malo ili nimalo, a gledajući unazad, čini se kako su gotovo svi željeli da to medijsko mučenje i razvlačenje što prije završi – ovako ili onako. Grleni povici o utajenim milijunima bili su poput crvene krpe pred očima medija, građana i naravno, institucija.

Filmovi | Author: express express

“Negativac” je otišao, a o crvenoj krpi ćemo još malo na kraju... Ono što Hribarovi krvnici nisu znali ili za što uopće nisu marili jest: (hrvatska) kinematografija je poput koraljnog grebena. Mali ekosustav u kojem svatko ovisi o svakome i napad na jedan njegov dio dovodi u opasnost cjelinu. Napad na sam vrh, na svojevrsnog “morskog psa” tog koraljnoga grebena, morao je ostaviti fatalnu posljedicu i rana se upravo proteklih tjedana razjapila na mjestu na kojem nitko nije ni pomišljao da može nastati.

Posve šokirani napadom na njihov greben hrvatski filmaši posljednjih su godinu dana u posvemašnem stuporu. Nitko više ne podiže glas, nitko ne mreška more, a Daniel Rafaelić, Hribarov nasljednik na čelu HAVC-a, za svoju je primarnu zadaću preuzeo upravo taj zadatak: primiriti situaciju. U toj općoj bonaci nitko se nije glasnije zapitao kako to da petero bitnih djelatnika odlazi iz institucije, i to baš kad ona raspisuje natječaje za zapošljavanje.

Odlasci profesionalaca iz HAVC-a ni u Hribarovo vrijeme nisu bili rijetki i često mu se to zamjeralo tu nesposobnost da zadrži oko sebe kvalitetne ljude. Hribar je mnoge od njih zasjenio, netko bi rekao time i štitio, no svi uspjesi HAVC-a ni približno nisu Hribarovi. Dapače, priča o uspjehu HAVC-a je priča o gotovo cijelom vodu za javnost bezimenih, ali vrijednih profesionalaca. Prije svih priča o snažnom HAVC-u je priča o Ivani Ivišić koja je u Cannesu za Hrvatsku pronašla divno mjesto pod suncem na tamošnjem filmskom sajmu.

Zoran Jovanović RUŠENJE TABUA Life On je bio prvi homoseksualac u jugoslavenskom filmu

Ivišić je i u Berlinu izborila sjajnu, središnju poziciju glavne zgrade marketa. Uspješan Program poticaja za ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela, koji je hrvatskom gospodarstvu u prvih pet godina donio gotovo 400 milijuna kuna, osmislila je i postavila Tatjana Aćimović.

Kapitalni projekt od nemjerljive važnosti za razinu medijske pismenosti i filmske kulture u Hrvatskoj, projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača i digitalizaciju 28 kina u 18 županija i 27 gradova te šest filmskih festivala vodila je Tina Hajon. Sve redom vrijedne stručnjakinje koje su prije ili kasnije napustile HAVC. Međutim, s jednom velikom razlikom u odnosu na posljednji egzodus. Sve su one prvo obavile svoj posao, uvele u njega nasljednike i potom otišle.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.