Znanost
14590 prikaza

Prije 2300 godina je točno izračunao opseg Zemlje

Komentari 14 Prikaži odgovore
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 20:29 28.Siječanj 2018.

    bi li naš domaćin , novinar sergej županić, sam došao do zaključka da je zemlja okrugla, da mu to nisu rekli u školi? ne mislim nikoga vrijeđati, ali nije on ni eratosten, ni aristotel pa da je mogao sa sigurnošću ... prikaži još!šću kao ptolomej (85. - 165.) u prvoj knjizi svoga "almagesta" napisati "zemlja je kugla". i kršćanska crkva, koja nije astronomsko društvo niti je biblija astronomski priručnik, zbog potrebe za točnim kalendarom, znala je to oduvijek.

    • vjaceslav 20:43 28.Siječanj 2018.

      crkveni oci su zbog pomičnih blagdana i točnosti kalendara kojim se služio kršćanski svijet morali znati astronomiju. najme, kaj? glavni problem i nije bio u tome što se godine broje od isusova rođenja, a datum njegova rođenja nije i prvi ... prikaži još!i dan u godini, već i i to što datum uskrsa, koji mora padati u nedjelju, treba uskladiti sa židovskim lunarnim kalendarom i kretanjem Sunca kroz zodijak. a to sve izračunati i uskladiti nisu mogli ljudi koji nisu znali da je zemlja okrugla.

    • vjaceslav 20:50 28.Siječanj 2018.

      zamislite ovo "1481. papa sixto IV. svojom bulom „aeterni regis“ dodjeljuje španjolcima (kao interesnu sferu) sjeverni dio zemaljske kugle, a portugalcima južni. linija razgraničenja išla je usporednicom (paralelom) ispod kanarskih otoka. iz navedenog je jasno „urbi et orbi“ da su ... prikaži još! pape, a time i katolička crkva znali da zemlja nije ploča, već kugla, kao što i piše u 2. točki I. knjige ptolomejeva almagesta koji je crkva, uz aristotelizam, usvojila kao pogled na svijet.

    • vjaceslav 20:53 28.Siječanj 2018.

      1493. papa aleksandar VI., bulom „inter caetera“, vrši novu podjelu svijeta - na zapadnu polutku koju dodjeljuje španjolcima i istočnu koja pripada portugalcima. podnevnik (meridijan) koji je dijelio ove interesne sfere išao je brazilskom izbočinom. Ova podjela bila je potrebna ... prikaži još!bna jer je kolumbo pri kraju svoga prvog putovanja zaplovio južnije od linije razgraničenja pa je umjesto današnje floride otkrio bahamske otoke koji su se nalazili u južnoj, portugalskoj sferi.

    • vjaceslav 20:54 28.Siječanj 2018.

      Zapadni, španjolski dio Brazila, Portugal je dobio naknadno u zamjenu za Filipine koji su se nalazili u njihovoj zoni, ali ih je Europljanima otkrila Magellanova španjolska flota. hvala! :-)

  • fukara 09:04 29.Siječanj 2018.

    Sve su to globalističke i Marxističke podvale.Pitajte Košića i Božanića.

    • vjaceslav 09:32 29.Siječanj 2018.

      bolje pitaj papu sixta IV. koji je 1481. svojom bulom „Aeterni regis“ dodjelio španjolcima (kao interesnu sferu) sjeverni dio zemaljske kugle, a portugalcima južni. linija razgraničenja išla je usporednicom (paralelom) ispod kanarskih otoka. iz navedenog je jasno „urbi et orbi“ ... prikaži još!“ da su pape, a time i katolička crkva znali da zemlja nije ploča, već kugla, kao što i piše u 2. točki I. knjige ptolomejeva "almagesta" koji je crkva, uz aristotelizam, usvojila kao pogled na svijet.

    • vjaceslav 20:08 29.Siječanj 2018.

      evo, da bi imali što brisati - "1481. Papa Sixto IV. svojom bulom „Aeterni regis“ dodjeljuje Španjolcima (kao interesnu sferu) sjeverni dio zemaljske kugle, a Portugalcima južni. Linija razgraničenja išla je usporednicom (paralelom) ispod Kanarskih otoka. Iz navedenog je jasno ... prikaži još! „urbi et orbi“ da su pape, a time i KC znali da Zemlja nije ploča, već kugla, kao što i piše u 2. točki I. knjige Ptolomejeva Almagesta koji je Crkva, uz aristotelizam, usvojila kao pogled na svijet. "

    • vjaceslav 20:10 29.Siječanj 2018.

      1493. papa Aleksandar VI., bulom „Inter caetera“, vrši novu podjelu svijeta - na zapadnu polutku koju dodjeljuje Španjolcima i istočnu koja pripada Portugalcima. Podnevnik (meridijan) koji je dijelio ove interesne sfere išao je brazilskom izbočinom. Ova podjela bila je potrebna ... prikaži još!ebna jer je Kolumbo pri kraju svoga prvog putovanja zaplovio južnije od linije razgraničenja pa je umjesto današnje Floride otkrio Bahamske otoke koji su se nalazili u južnoj, portugalskoj sferi.

  • Dinamozagreb01 08:51 29.Siječanj 2018.

    Matematički gledano, koristeći formulu za pravokutni trokut, ukoliko je današnja udaljenost između Asuana i Aleksandrije 785 km (wikipedia), kut pada zrake 7,2 stupnja, što znači da su ostala dva kuta unutar trokuta 90 stupnjeva u Asuanu i gornji kut hipotenuze ... prikaži još! i katete 7,2 stupnja, što daje rezultat dužine hipotenuze od 6263,30 km.

  • nerv 21:22 28.Siječanj 2018.

    Kao prvo, tko može dokazati da je taj Erastoten uopće postojao. Kao drugo ta njegova matematika je šrimjenjiva i na ravnoj površini. Kao treće ne treba vjerovati ničemu dok vam to ne dokažu...

    • loriman 14:30 29.Siječanj 2018.

      Znaci da bi se dokazalo da je zemlja okrugla treba lijepo potrosti po cca 20 000 000 dolara da bi se svakog fe kretena odvelo na taxi voznju do svemira i natrag da bi on onda shvatio koliko je u ... prikaži još! stvari glup. Pametno, nema sta!

    • ljenivac 11:47 05.Veljača 2018.

      "njegova matematika je šrimjenjiva i na ravnoj površini" Možda jest ŠRIMJENJIVA na ravnoj podlozi, ali je na zakrivljenoj podlozi ipak primjenjiva.

    • nerv 13:02 25.Veljača 2018.

      Blago tebi pa su ti platili putovanje od 20 000 000 da se uvjeriš da je zemlja lopta.

  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.