Znanost
5059 prikaza

Svađa fizičara: Što je bilo prije velikog praska?

Komentari 15 Prikaži odgovore
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • felix-s 11:53 20.Lipanj 2019.

    Hawking nije dokazao ništa. Jedno od "najjačih" objašnjenje mu je da prije Velikog praska nije postojalo ništa, a ako i jest da je nevažno jer to nema utjecaja na ono poslije?! Molim? Pa to da nije postojalo ništa doslovno piše ... prikaži još! i u Bibliji. Samo tamo kažu da je Bog "potpalio" tu prvu iskru, a on kaže da nije Bog ali ne zna tko ili što jest i ako je samo od sebe, zašto je? Otkud poticaj? O tome ni riječi, jednostavno drugim riječima kaže: preskočimo to. Pa to nije ni teorija, kamoli dokaz.

  • Avatar Zarko Mula
    Wyoming 10:59 18.Lipanj 2019.

    I šta su zaključili ? Ništa samo od sebe ne može započeti. Stari grčki veliki filozofi Sokrat, Platon i Aristotel došli su svojim spoznajama do Boga, makar su bili politeisti. Rimski filozof Seneka je rekao: “znam da u čovjeku postoji ... prikaži još! duh....nešto sto ga pokreće ..” Dakle svi ovi znanstvenici mogu objašnjavati ovo i ono, ali osnovno pitanje, a to je pitanje u glavnom za teologe, kozmologe i filozofe, tko je taj “Veliki dizajner ili planer” da je svemir tako matematički rasporedjen?

  • felix-s 11:48 21.Lipanj 2019.

    Oni bez pravih argumenata uvijek imaju protuargument: crkva! Pa tako i ti. Znanstvenici se ne slažu ni oko mnogo "prizemnijih" i bliskijih pitanja i problema, a kamoli o početku i kraju svemira. A kako bi i mogli nešto stvarno dokazati ... prikaži još! kad su većinom kupljeni da "dokazuju" ono što odgovara gazdama i guše svaku moguću prosvjetiteljsku iskru razuma? (Najočitije se to danas vidi u medicini, biologiji i kemiji.) Pa su tako postali isti kao i svećenici po crkvama!

  • noBS 01:08 19.Lipanj 2019.

    Bog mora da postoji jer ništa ne postaje iz ničega. Znanja koja imamo sva dolaze izvana još kad shvatite da ne možete ni pričati znači da ne možete ni artikulisane zvukove da proizvodite bez da vidite i čujete mamu i ... prikaži još! tatu kako to rade nemam vam više šta pričati. Tvrditi da se svih riječi majmun sjetio i da iz ničega može nešto da nastane je vrhunac iracionalnosti idiotizma i licemjerja.

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 19:35 17.Lipanj 2019.

    Nevažno je što je bilo prije velikog praska niti to ima bilo kakvog utjecaja što se događalo poslije. Hawking je dokazao da tzv Bog nije mogao ništa učiniti ili promijeniti na događajima koji su uslijedili. Svemir jednostavno nije božje djelo.

    • noBS 01:10 19.Lipanj 2019.

      A zašto kažeš da Boga nema? Jel imaš neki racionalan argument koji podupire tu tvrdnju?

    • Avatar Potrčalo
      Potrčalo 03:06 19.Lipanj 2019.

      Umjesto beskorisnih raspravljanja igrom riječi dali bog postoji ili ne, treba učiti fiziku, kemiju, matematiku, astronomiju …. neznanje stvara u glavi boga koji sve zna.

    • felix-s 12:02 20.Lipanj 2019.

      noBS ne kaže to Potrčalo već Hawking. A Hawking nema racionalan argument ni za što. Na žalost današnji znanstvenici su uglavnom papagaji koji lupetaju ono što čuju bez razmišljanja (kao i Potrčalo). Hawking, ako je bio toliko pametan kako kažu, ... prikaži još!, mislim da je umirao od smijeha kad bi vidio s koliko žara bi se uhvatili oko nekih njegovih nebuloznih "teorija", ali ja bih prije rekao da ono u kolicima i nije bio čovjek već lutka koja je "izgovarala" što bi joj neki negdje zadavali.

    • Avatar Potrčalo
      Potrčalo 08:51 21.Lipanj 2019.

      znanstvenici se svađaju nego svoje tvrdnje dokazuju eksperimentima i proračunima . Sa matematikom i kemijom i fizikom se ne svađa. Crkva izmišlja da se znanstvenici svađaju da bi našla prostor za tumačenje svog praznovjerja.

    • felix-s 11:52 21.Lipanj 2019.

      Oni bez pravih argumenata uvijek imaju protuargument: crkva! Pa tako i ti. Znanstvenici se ne slažu ni oko mnogo "prizemnijih" i bliskijih pitanja i problema, a kamoli o početku i kraju svemira. A kako bi i mogli nešto stvarno dokazati ... prikaži još! kad su većinom kupljeni da "dokazuju" ono što odgovara gazdama i guše svaku moguću prosvjetiteljsku iskru razuma? (Najočitije se to danas vidi u medicini, biologiji i kemiji.) Pa su tako postali isti kao i svećenici po crkvama!

    • felix-s 11:57 21.Lipanj 2019.

      Drugim riječima, ukratko, poslije Tesle se još nije pojavio nitko vrijedan da mu "doda vode". "Dokazati" se može sve, posebno u teorijskoj fizici, ovisi s kakvim (pogrešnim) pretpostavkama kreneš, a upravo tako je radio i Hawking. I zbog brojnih očitih ... prikaži još!h kontradikcija u njegovim teorijama vjerojatno ga nitko nikad ne bi spomenio u ozbiljnom kontekstu, da mu konačni zaključak nije, rekli bi nekad: "na liniji". Da je kojim slučajem "dokazao" Boga rekli bi da je šarlatan, što u stvari i jest.

    • felix-s 12:13 21.Lipanj 2019.

      I zar najbolja potvrda ovog što sam napisao ne dolazi od samog Hawkinga? Zar nije na samom kraju svega (i života) odustao od teorije "singulariteta" čiji je on tvorac, a koja je u međuvremenu postala općeprihvaćena u branši, pa je ... prikaži još!e doživio napade sa svih strana? Kao da crkva izbaci jednu od 10 zapovijedi! Zato, dragi Potrčalo, nemoj biti potrčalo, promijeni ime. Budi "Razumni" ili tako nešto.

    • Avatar Potrčalo
      Potrčalo 20:20 21.Lipanj 2019.

      1. Znanstvenici ne raspravljaju o izmišljotinama i praznovjerju kao što je biblija. O tome raspravljaju popovi ili ti teolozi. 2. Tesla je obični električar tog doba i radio je kod Edisona dok nije stekao dovoljno iskustva i primjenio od ranije ... prikaži još!ije već poznatu višefaznu struju. 3. Poznato je da crkva mrzi Hawkinga jer je zaljuljao same temelje vjere.

    • felix-s 10:24 22.Lipanj 2019.

      Eto ga! Opet! Od tri "argumenta" dva su protucrkvene parole. Kao Ciceron, koji je svaki svoj govor, na bilo koju temu, završavao riječima: "Usput, mislim da Kartagu treba razoriti", ali ti si sličniji nekadašnjim YU komesarima i agitpropovcima koji su ... prikaži još! cijelu teoriju marksizma - lenjinizma "naučili" na trodnevnom kursu. Vidi se ta škola i metoda. Ali nisi ti kriv, ja sam, mislio sam da ima nešto iza te poze. Sorry, vrati se svojim znanstveno-popularnim časopisima, neću više.

  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.