Ekonomix
18297 prikaza

Zbog rasta cijena prijeti nam slom tržišta nekretnina

1/2
Ivo Čagalj/PIXSELL
Iz EU pozivaju na mjere kojima bi se hitno spriječilo povećanje zaduženosti kućanstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite

Svi znalci s kojima sam razgovarao o cijenama stanova kažu da su odavno odvojene od pameti. Pola ih prognozira da će svejedno i dalje rasti, a polovica koja smatra da će se balon morati ispuhati reče da to neće biti kao 2008. godine, to jest da se nitko ne treba nadati da će stan u Novom Zagrebu moći kupiti za manje od tisuću eura po kvadratu ili tu negdje. Prekaljeni trgovac nekretninama kaže da stan za koji tad nije mogao dobiti tisuću eura danas kao ništa prodaje po dvije, ali da nakon ispuhivanja cijena neće drastično pasti.

No u raspravu domaćih autoriteta - jesu li tržene, a kamoli tražene cijene previsoke - ako je metar za procjenu cijene kvadrata cijena najma, koliko bi bilo razumno platiti kupujući stan, hoće li cijene rasti ili pasti - sad se uključila i Europska unija.

 | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL

Europski odbor za sistemski rizik (ESRB) izdao je upozorenja i preporuke za nekoliko zemalja članica. Upozoravaju da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti gospodarstvo i kao posljedicu imati krah tržišta nekretnina te pozivaju na poduzimanje hitnih mjera. Od država traže da subvencioniranim kreditima ne potiču zaduživanje građana. Upozorenja su upućena Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj, piše Index.

Ključne ranjivosti istaknute u procjeni ESRB-a su srednjoročne prirode i odnose se na brzi rast cijena nekretnina te moguću precijenjenost stambenih nekretnina, razinu i dinamiku zaduženosti stanovništva, rast stambenih kredita i znakove popuštanja standarda kreditiranja.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Iako se otprilike samo pola stambenih transakcija financira kreditima, navodi ESRB, realni rast hipotekarnih kredita ubrzan je u drugoj polovici 2019., a posebno tijekom 2020. Do neke mjere ovu je dinamiku potaknuo državni sustav stambenih subvencija, s povećanjem udjela subvencioniranih kredita od 18 posto u 2019. do 35 posto u 2020. Osim toga, u prvoj polovici 2021., u slučaju nekih novih kredita, dospijeće je premašivalo 30 godina. Iz EU pozivaju na mjere kojima bi se hitno spriječilo povećanje zaduženosti kućanstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite.

Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali nakon ovoga sam još manje sklon preplatiti čak i stan u koji bih se zaljubio. Malo me strah da preporuke EU-a imaju snagu Tuđmanovih riječi trenerima Dinama. Ništa nije naređivao, samo je naglas razmišljao, ali uglavnom je bilo po njegovu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.