Ekonomix
303 prikaza

Zbog Pokemona izgubili 7 milijardi dolara

Pokemoni
REUTERS
Pokemon Go najpopularnija je igrica u povijesti mobilnog igranja s desecima milijuna preuzimanja u manje od mjesec dana

Dionice Nintenda izgubile su čitavih 18% na vrijednost u jednom danu što je smanjilo procijenjenu vrijednost kompanije za gotovo 7 milijardi dolara nakon što su objavili da imaju samo manji udio u megapopularnoj igrici Pokemon Go. Pad cijene dionica japanske kompanije najgori je poslovni rezultat Nintenda od 1990. godine

Analitičari pretpostavljaju da bi Nintendo mogao imati samo 13 posto udjela u popularnoj igrici. Od izdavanja igrice početkom ovog mjeseca, cijene dionica Nintenda dobile su gotovo 100% vrijednosti. Procjene su da je Nintendo dobio oko 17 milijardi dolara tržišne vrijednosti u manje od mjesec dana od izdavanja Pokemon Go u SAD-u.

Izdavač te igrice je Niantic, kompanija u većinskom vlasništvu Googlea, a Nintendo ima tek manji vlasnički udio. Nintendo je izbacio priopćenje za javnost u petak nakon zatvaranja japanskih burzi što je strmoglavilo cijene njihovih dionica. O veličini njihovih udjela u Pokemon Go igrici najbolje govori činjenica da nisu promijenili financijske planove za ostatak fiskalne godine. Koliko god sama igrica bila popularna, Nintendo će vidjeti tek manji dio novca. Uskoro na tržište izlazi dodatak za igranje pod nazivom Pokemon Go Plus, ali ni od njega ne očekuju spektakularne rezultate.

Priopćenje od petka izazvalo je potrese i u cijenama dionica povezanih kompanija. Japanski McDonalds izgubio je 12 posto vrijednosti dionica, a oni su ekskluzivni partner u Japanu za postavljanje stanica za hvatanje Pokemona. Proizvođači elektronike Hosiden Corp, koji bi trebali proizvoditi Pokemon Go Plus, također su izgubili na cijeni dionica.

Ipak, Reuters naglašava da dionice Nintenda prodaju se po šezdesetak posto višoj cijeni nego prije objavljivanja Pokemon Go u SAD-u.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SBCRO 14:39 02.Prosinac 2019.

    I još niko nije se pomakao sa ove stranice. Da vide šta je novo u video igri Pokemon GO. Šta će biti novo u igri Pokemon GO? Ako trebate igrača i stručnjak za tu igru kontaktirajte mene osobno. Jer sam ... prikaži još!m igrač video igre. Pokemon GO. Igram kao profić

  • SBCRO 10:57 01.Studeni 2019.

    Molio bi vaše radnike , i urednike vašeg časopisa. Da se pozabave s novostima u vezi video igre na mobitelu , i to ove Pokemon GO. Jer je došlo do puno promjena u toj video igri. Koji časopisi skoro ne ... prikaži još! pišu ništa o novim dijelovima. A igra je skoro za godinu dana zaradila oko 160 000 000 $ . Zašto to niko ne piše i ne govori i da se vidi da se igra ta video igra