Ekonomix
426 prikaza

Zbog Brexita dizajnerska roba u Londonu nikad jeftinija

Prada
REUTERS/Thomas Peter
Funta je u tri mjeseca pala 17 posto, pa je London postao poželjna shopping destinacija

Najluksuznija dizajnerska odjeća i predmeti poput torbica i cipela u samo nekoliko dana postali su u Velikoj Britaniji izrazito jeftini, a sve zbog Brexita. Nakon što su Britanci tankom većinom na referendumu ljetos izglasali izlazak njihove zemlje iz EU-a funta je od lipnja u odnosu na dolar pala 17 posto. I dok su se mnoge cijene tome brzo prilagodile, ženska torbica Louis Vuitton, točnije "Speedy 30", pojeftinila je na 802 dolara. Fenomen je prvi prepoznao Wall Street Journal, istražio ga i uočio da ista torbica u Parizu danas košta 850 dolara, u New Yorku 970, a u Kini 1115 dolara.

I dok je roba široke potrošnje za onih 90 posto, ili možda i 99 posto Britanaca poskupila u skladu s padom funte na razine na kojima nije bila posljednjih 30 godina, poput hrane, higijenskih potrepština i sličnog, London je postao eldorado najjeftinije, a najluksuznije robe na svijetu. Istraživanje za Wall Street Journal proveo je Deloitte. Njihovi stručnjaci utvrdili su da je London danas mjesto u kojem se nalazi 64 posto najluksuznijih proizvoda na svijetu.

Džemper Brunella Cucinelllija od kašmira je, primjerice, u Britaniji 843 dolara, dok je u Francuskoj 942, a u SAD-u 995 dolara. Balenciagova haljina jeftinija je na "otoku" 400 dolara nego u SAD-u. Od Brexita zasad očito jako profitiraju najbogatiji, i to posebno najbogatiji turisti. Na takve otpada čak pola cjelokupnog prometa luksuznim robama u Velikoj Britaniji. Samo u srpnju i samo Britanaca koji žive u EU-u ili SAD-u, a koji su navratili u Britaniju, ove je godine bilo dva posto više nego prošle, oko 3,8 milijuna, i oni su napravili oko 2,5 milijardi funti prometa.

U kolovozu su bogati turisti iz Kine u trgovinama Westfield napravili čak 53 posto veći promet nego u kolovozu 2015. Potražnja je jako porasla zbog strmoglavog urušavanja funte. Prodavači, međutim, cijene nisu smanjivali, računajući da bi to preko noći otjeralo kupce s ubitačno tvrdim karticama koji su im nahrupili. Očekuje se da će se cijene ipak korigirati i na tržištu luksuzne robe, ako funta na ovim razinama ostane sljedećih pola do cijele godine. A to se po svoj prilici može očekivati, jer se sve ozbiljnije najavljuje skori masovni egzodus najvećih svjetskih banaka iz londonskog Cityja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.