Ekonomix
3984 prikaza

Zabranili rast cijena stanarina - prozvali ih da su komunjare

Zadar
Dino Stanin (PIXSELL)
Najavljene su tužbe, jer vlasnici stanova ovo smatraju udarom na privatnu imovinu

Vlada grada-savezne pokrajine Berlina uvodi moratorij na podizanje stanarina u Berlinu zbog drastičnog rasta stanarina u njemačkoj metropoli posljednjih godina, no oporba i udruga stanodavaca oštro kritiziraju tu mjeru nazivajući se povratkom u socijalizam. 

"Nakon dugotrajnih i iscrpnih pregovora postigli smo dogovor", rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Michael Mueller u petak kasno navečer.

Vlada u Berlinu uvođenjem zakona o zamrzavanju stanarina "zalazi na nepoznati politički teren", rekao je.

Dublin Život na ulici Life Dublin je pun Hrvata, ali život tamo postaje sve gori

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Ljevica koje u saveznoj pokrajini Berlin tvore vladajuću koaliciju, postigli su u petak navečer, nakon višemjesečnih pregovora, dogovor o zamrzavanju stanarina za oko 1,5 milijuna stanova izgrađenih prije 2014.

Tako stanodavci novim stanarima više neće smjeti podizati stanarine u usporedbi s prethodnim stanarima. Isto tako će biti uvedena tabela po kojoj će se ravnati nove i postojeće stanarine. 

Demokršćanska i liberalna oporba u Berlinu već je najavila tužbu pri Ustavnom sudu protiv ovog zakona. 

"Radi se o nedopuštenom udaru na privatnu imovinu. Ova koalicija provodi planirano gospodarstvo kao u DDR-u", rekao je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u berlinskom Senatu Jan Marko Luczak. 

I Savez vlasnika nekretnina IVD govori o "povratku u socijalističko gospodarstvo". 

Zungoli, grad u Italiji u kojem se kuće prodaju po 1 euro Pomoć agencija Life Prodaju kuće za 1 euro - treba vam samo osobna

Stanarine u velikim njemačkim gradovima rastu posljednjih godina, ali je najekstremniji porast doživio Berlin gdje su stanarine udvostručene. 

U isto vrijeme drastično je porasla i cijena kvadratnog metra tako da oni koji su stanove kupovali kao investiciju sada strahuju da im stanarine za kupljene stanove više neće biti dostatne za pokrivanje troškova kredita. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.