Ekonomix
228 prikaza

Vratile se u Hrvatsku zbog obitelji i sigurnijeg života

Hrvatice koje se žele iz dijaspore vratiti u Hrvatsku
Davor Puklavec (PIXSELL)
Osim mladih i visokoobrazovanih ljudi, u domovinu se vraćaju i umirovljenici, koji nakon odrađenog radnog vijeka žele živjeti na svojem tlu

Kada je prije otprilike godinu dana došla u Zagreb iz dalekog Brazila, Nathalia Mocivuna Nascimento nije znala ni riječ hrvatskog jezika.

Znala je jedino da je Hrvatska zemlja u kojoj želi živjeti. I kao što su njezini prabaka i pradjed s Korčule otišli trbuhom za kruhom u Sao Paulo, danas, sto godina kasnije, njihova praunuka, dvadesetogodišnja Nathalia, odlučila se vratiti svojim korijenima.

"Moja obitelj ne želi više živjeti u Sao Paulu. Situacija je teška, mnogo je opasniji život nego u Hrvatskoj, ali i znatno stresniji. Ja sam u Hrvatsku došla prva i, kad se snađem, nadam se da će za mnom doći i moja majka i desetogodišnji brat koji su ostali u Brazilu. Znam da bih u Sao Paulu mnogo više zarađivala kada bih završila fakultet da sam ostala, ali nije samo to bitno", kaže Nathalia.

Njena priča nije usamljen primjer jer sve je više ljudi hrvatskog podrijetla, čije su prabake, djedovi, roditelji otišli iz Hrvatske, koji se danas odlučuju na povratak. Među njima je i Martina Rajić, kći Hrvata i Talijanke koja se rodila u Italiji, ali je unatoč dobroj karijeri sve ostavila i došla u Zagreb.

Priču o sve većem broju Hrvata koji se vraćaju u domovinu pročitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.