Ekonomix
226 prikaza

Volite li čitati o patnji malog ulagača, ovo je pravi tekst za vas

Canva
Ili kako sam u strahu od bola prodao ASML prije nego što je zaboljelo, to jest kako su oscilacije cijene i geopolitičke analize rezultirale mojim prestankom pušenja

Ljudi koji na burzi igraju deset ili čak tisuću puta bolje od mene - savjet ne tražim niti bih ga dao - kažu da se prije nego što staviš lovu na stol sam sa sobom trebaš dogovoriti koliko boli možeš izdržati. Je li to pad cijene deset, petnaest, pedeset posto? Ispostavilo se da do praga boli nisam ni stigao, jer nisam mogao podnijeti strah od boli.

Dakle, svjestan svih rizika, svjestan oscilacija cijene koje nemaju veze s rizicima, da ne duljim, kupio sam ASML Holding, firmu koja jedina na svijetu proizvodi strojeve za proizvodnju najboljih čipova. I nakon što sam se u nekoliko dana nagledao kako cijena u sekundi padne četiri posto, pa se cijeli dan oporavlja, pa mediji objave da konkurent stvara jeftiniji stroj koji će izbacivati jednako dobre čipove, pa koji dan poslije, u šumi geopolitičkih analiza cijena u Europi, padne tri posto, koliko i u predtrgovanju u Americi..., učinio sam što nikad nisam, s minusom oko pet posto prodao sam dionicu za samo dva i pol dana.

 | Author: Canva Canva

Da, bio sam svjestan da je nezanemariva šansa da ću nakon prodaje gledati kako se ASML vraća tik do cijene po kojoj sam kupio, ali izgleda da nakon patnje koju sam zbog nerealiziranih dobiti proživio u doba propasti banke Lehman Brothers, budi mi dopušteno našaliti se na svoj račun, imam neku vrstu posttraumatskog stresnog poremećaja. Još izdaleka gledajući prag boli o kojemu sam govorio, toliko sam se bojao, toliko sam bio frustriran, da sam naprosto izašao iz dionice. Gubitak sam odlučio nadoknaditi ostavivši se cigareta, a bez njih se drastično smanjila i želja za sjedenjem u kafićima. Opet malo šale na svoj račun, geopolitičke analize i burzovna histerija kod mene su rezultirali prestankom pušenja. Što sam izgubio, na burzi ću vratiti za manje od dva mjeseca, a zdravlje je - dividenda.

Savjet ne tražim niti bih ga dao, druga dividenda u ovoj epizodi je povratak krajnjem konzervativizmu u ulaganju. Pa ću u idućoj epizodi opisati zašto sam postao “zli bankar”, to jest zašto sam - savjet ne tražim niti bih ga dao - za 12 eura po dionici kupio Zagrebačku banku iako sam svjestan mogućnosti da se kompanija povuče s burze ili da odluči istisnuti male dioničare.

Osim što se tješim prestankom pušenja, na živce blagotvorno djeluje rast cijene Spana. A čekam i da lideri kompanije objave koliku će dividendu isplatiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.