Ekonomix
2440 prikaza

Vladin čovjek u Agrokoru imat će plaću 50.000 kuna

Akrokor
Slavko Midžor (PIXSELL)
Povjerenik će imati plaću kao i dosadašnji članovi uprave Agrokora

Vlada bi u ponedjeljak ujutro trebala imenovati povjerenika koji će preuzeti upravljanje Agrokorom. Njegovo ime još drže u najvećoj tajnosti. Prije se spominjao Ante Ramljak, koji je pomagao ministrici Martini Dalić pisati “Lex Agrokor”. No sad se spominje i Uwe Gregorius, bivši direktor Siemensa.

Uwe Gregorius | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL
Gregorius je trenutačno također i konzultant za spajanja i preuzimanja tvrtki. No zanimljivo je da je on partner u jednoj tvrtki i dobar prijatelj s bivšim direktorom Hypo banke Markusom Ferstlom. Ferstl je danas direktor u srbijanskoj podružnici VTB banke, iste one ruske banke koja sa Sberbankom drži oko 10 milijardi kuna Agrokorova duga. Neki od dobavljača zato se i boje da bi on više radio za banke.

Tko god bude povjerenik, zakon kaže da će imati plaću koju su u prosjeku imali članovi uprave Agrokora. Nikad nije javno objavljeno koliko je Todorić bio plaćen, kao i njegovi članovi. No Drago Munjiza, koji je bio direktor Konzuma, javno je rekao da je imao 50.000 kuna mjesečno.

Upućeni u sustav Agrokora kažu da članovi uprave imaju minimalno između 50 i 70 tisuća kuna mjesečno, pa bi toliko trebao imati i novi Vladin povjerenik, što je definitivno najveća plaća za osobu koju imenuje Vlada. Međutim, i to je sitnica ako je točno da Antonio Alvarez III. i njegov deveteročlani tim stoje Agrokor više od tri milijuna kuna tjedno!

Tu informaciju nismo uspjeli provjeriti jer se trošak smatra poslovnom tajnom, no oni rade po američkim cijenama, pa sugovornici ističu da je to i moguće.

Kad bi Vladin povjerenik uspio riješiti dugove i ponovno postaviti Agrokor na noge, Ivica Todorić bi se nakon 15 mjeseci opet mogao vratiti u tvrtku.

No pitanje je što će mu na kraju ostati. Ivica Todorić je napisao da sve što je stvorio predaje državi. No to i nije baš tako. On je i dalje vlasnik Agrokora te svih povezanih poduzeća. Dva pravna stručnjaka koje smo kontaktirali i koji su upoznati sa sadržajem “Lex Agrokora”, koji je donijela Vlada, ne dvoje da on ima pravo na povratak, ali se razmimoilaze hoće li se to i dogoditi.

"Da je pokrenut stečaj, on bi gubio i vlasništvo. Ovako kao da je kuću dao nekome na upravljanje 15 mjeseci, ali ona je i dalje njegova. Može možda i tužiti državu ako proda, primjerice, dvorište te kuće ispod cijene", smatra taj stručnjak za trgovačko pravo.

Obojica žele ostati anonimni jer su uključeni u situaciju s Agrokorom. Drugi pak kaže da iako novi zakon ne priječi povratak Ivice Todorića, vjerovnici neće to dopustiti jer su ga oni i otjerali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.