Ekonomix
1057 prikaza

Vlada odlučila: Ante Ramljak bit će povjerenik za Agrokor

Ante Ramljak
Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Ime Ante Ramljaka spominje se već danima, koji je trenutno partner u konzultantskoj kompaniji Texo Management

Hrvatska Vlada na sjednici u ponedjeljak predlaže za izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, nakon čega bi Trgovački sud u Zagrebu u iduća dva radna dana trebao donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika.

Nakon što je u petak Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada, na prijedlog Ministarstva u ponedjeljak odlučuje o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika, a tu će odluku bez odgađanja dostaviti sudu.

Sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nakon što primi tu odluku Vlade, Sud će u iduća dva radna dana donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika.

Ramljak je od 1992. do 1996. godine radio u brokerskoj tvrtki Investco, a od 1997. do 2007. godine bio je predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke tvrtke CAIB.

Od 2007. do 2011. bio je partner u private equity fondu Quaestus Borislava Škegre, a nakon toga, od 2012. do 2014. bio je posebni savjetnik zamjenika premijera za gospodarstvo (Radimira Čačića) te član upravnog odbora Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Sada je partner u konzultantskoj kompaniji Texo Management.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se u 10,00 sati s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor, dok će se u 12,00 sati sastati s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika u ovom trenutku intenzivno rade na pripremi novog financiranja tvrtke Agrokor, kako bi se ono moglo realizirati u što je moguće kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, priopćile su u ponedjeljak prije sjednice Vlade banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika, u kojemu su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka.

Banke ističu da shvaćaju da postoji znatan dug Agrokora prema dobavljačima koji se odnosi na poslovanje iz prošlosti. "Banke su uvjerene da će prioritetni status i plaćanje tih obveza, kako je regulirano zakonskim odredbama, biti i provedeni u skladu sa zakonskim ovlastima izvanrednog povjerenika", navodi se u priopćenju.

U subotu su, pak, dobavljači Agrokora poručili da u ponedjeljak očekuju poziv na sastanak s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru, kojemu će iznijeti svoje osnovne zahtjeve kako bi nastavili isporuke robe Konzumu.

Kako ističu, tri su osnovna zahtjeva dobavljača - da se prihvati njihov prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.