Ekonomix
4552 prikaza

Vjeko Sliško proizvodi med s likom svog ubijenog oca Marka

Med Sliško
Poslovni.hr
Povijest smrti kontroverznog poduzetništva u obitelji; 2001. ubili su mu strica Vjeku, a 2003. i oca kojem je posvetio proizvod

Fizički sukob između Vjeke Sliška i Hrvoja Petrača, koji se u subotu zbio ispred zagrebačkog hotela Esplanade, obračun je osoba koje vežu policijski dosjei, ali i etiketa kontroverznih poduzetnika. Petrač je u svojoj karijeri imao zavidan portfelj - uvoznik Volvo automobila i Lavazza kave, vlasnik restorana Cantinetta i kafića Down town.

Grob Vjeke Sliška | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

S Dejanom Košutićem, unukom Franje Tuđmana, bio je suvlasnik Kaptol banke. Ti su poslovi mahom propali, a vlasnici pojedinih brendova otkazali su mu suradnju kad se Petračevo ime počelo pojavljivati u crnoj kronici.

Nakon što je Petrač 2004. osuđen na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, njegovo se ime u registru trgovačkog suda više i ne spominje. Navodno se bavi međunarodnom trgovinom oružjem, a u javnosti je zadnji put viđen na sprovodu drugog kontroverznog poduzetnika - Vinka Žuljevića Klice.

Decanterov laureat

Obitelj i danas drži desetak tvrtki, koje uglavnom vodi Hrvojev sin Nikola Petrač. Najuspješnija među njima je Petrač d.o.o., čija su vina osvojila i nekoliko Decanterovih nagrada - lani su imali 2,4 milijuna kuna prihoda. Najbolji posao Hrvoja Petrača bio je kad je, s još nekolicinom "kontroverznih poduzetnika", preko tvrtke AGM od PBZ-a izvukao više od 15 milijuna eura.

 Rekonstrukcija pokušaja ubojstva Vjeke Sliške i Juraja Dodića | Author: Marin Tironi (PIXSELL) Marin Tironi (PIXSELL)

I obitelj Sliško dugo se bavi poduzetništvom, još od 1996. vode uspješan hotel pokraj zagrebačkog autobusnog kolodvora, s 50 soba i tri konferencijske dvorane. Rast je zaustavljen kad je 2001. ubijen Vjeko Sliško, a potom 2003. i njegov brat Marko, otac Vjeke juniora.

Kako piše na Linkedin profilu Vjeke Sliška, on je sada suvlasnik hotela, u kojem vodi caffe bar i restoran. Navodi i da je vlasnik tvrtke Top kan, s 24 zaposlena. U početku se tvrtka bavila samo ugostiteljstvom, Sliško u Kozari boku drži caffe & Night Bar Heaven, da bi se 2013. odlučio obiteljski hobi, pčelarstvo, pretvoriti u biznis.

 

Top kan sada na tržište plasira desetak vrsta meda, a uz klasike poput bagrema ili lipe tu ima i maštovitih artikala kao što su Gentleman (s dodatkom propolisa) i Genius (matična mliječ). Pomalo je bizarno što je Vjeko Sliško odlučio teglice meda ukrasiti logom s likom svog pokojnog oca Marka, ustrijeljenog u nikad razjašnjenim okolnostima. Med se prodaje u nekoliko trgovačkih lanaca, kao što su Konzum i Tommy.

'U čast baki Anđi'

Prihodi Top kana stalno rastu, lani su dosegli 7,8 milijuna kuna, uz četvrt milijuna kuna dobiti. Na web stranici Sliskohoney.com, u nadahnutom tekstu koji potpisuje osoba koja je Hrvoja Petrača poslala u bolnicu, navodi se da je "Sliško med vrhunske kakvoće... Priča o biznisu Sliško Honey je puna intrige, predanosti i strasti, a odvija se desetljećima.

Ubojstvo Marka Sliška | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Počela je u malom bosanskom selu Brezići gdje se u staju pokraj obiteljskog doma obitelji Sliško prije 60-ak godina uselio roj divljih pčela... Obitelj se uskoro preselila u Zagreb i počela baviti ugostiteljstvom, istovremeno održavajući obiteljsku strast za medom.

"U čast baki Anđi i pokojnom ocu Marku 2014. sam pretvorio obiteljski hobi u poslovni projekt kako bih podijelio okus našeg najboljeg meda sa svijetom", piše Vjeko. U svibnju ove godine on je u Kozari boku otvorio tvrtku Truck express, za trgovinu i prijevoz putnika.

U cijelosti preuzeto s Poslovni.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:07 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 21:27 16.Listopad 2019.

    sliško petrač zagorec kutle ovi oni ne bi vi u jugoslaviji tako