Ekonomix
5965 prikaza

Vinska svađa: Slovenija opet tuži zbog Hrvatske

Vino
Getty images
Povijest spornih pitanja između Hrvatske i Slovenije traje već godinama i neće se tako skoro završiti

Na sudu Europske unije u Luksemburgu početkom sljedećeg mjeseca počinje rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije. Kako navode mediji u Sloveniji, riječ je o slučaju istarskog vina teran.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinac, objavilo je ljubljansko Delo, a kao zanimljivost Delo navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao "teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. godine, te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz Istre, poznato pod istim nazivom.

Plantaže 13. jul Plantaže 13. jul Style Susjedi imaju najveći vinograd - tamo su nekad bili MiG-ovi

U "vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU-a i susjednih zemalja posredovali su Europska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji će u novoj Komisiji preuzeti mjesto ministra za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. godine Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porijekla "Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom "teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Slovenija nije zadovoljna takvim riješenjem spora pa je na inzistiranje svog tadašnjeg ministra za poljoprivredu Dejana Židana, koji je sada predsjednik parlamenta, Europsku komisiju tužila sudu, smatrajući "popuštanje" hrvatskoj strani pristrasnim postupkom Europske komisije, zatraživši da se delegirana uredba o priznavanju prava istarskog terana povuče.

Slovenija u tužbi tvrdi da je Komisija svojim postupkom "prekršila temeljna načela europskog acquisa i povjerenja u pravo, načelo zaštite stečenih prava, legitimnih očekivanja te načela srazmjernosti", piše Delo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 22:34 12.Studeni 2019.

    Kekeci dajte si mira ! Ako vam pošaljemo Kolindu bude "napaka" Bude Pahora........

  • brzzzy 08:59 10.Studeni 2019.

    Samo se nešto tuže,tuže za valu,tuže za kobasice,tuže za vino... Tuže,tuže pa tuže... Što bi bilo da je slovenija malo veća i malo jača ???... Krenula bi u osvajanje Europe kao Adolf... Koliko kompleksa u tako malo naroda...