Ekonomix
3278 prikaza

Victoria's Secret propada, ništa ne rade za 'normalne' žene

Victoria's Secret Fashion Show
1/10
Press Association/PIXSELL
Zadnjih 20 godina naučili su publiku na izrazito seksi i fotošopirane modele, a ako sada to promijene više neće djelovati autentično

Brend Victoria's Secret planira zatvoriti 53 dućana ove godine jer sve više žena kupuje kod malih brendova ili u trgovačkim lancima, što znači da će se brend "fizički smanjiti" za 3 posto u metrima kvadratnim (prodajnog prostora).

Prodaja je u dućanima prošle godine pala za 7 posto, rekla je kompanija L Brands koja je vlasnik brenda. Druga kći kompanija, Bath and Body Works, nije pala u prodaji.

Drugi brendovi, uključujući Walmart i Best Buy, vrlo su jaki proteklih mjeseci. I ekonomija je jaka, piše CNN. No, Victoria's Secret i PINK se "muče".

Victoria's Secret se ne uspijeva prilagoditi potrebama kupaca za više grudnjaka koje pašu različitim građama niti ima inkluzivne poruke i marketing. Victoria's Secret nimalo nije promijenila svoj godinama stari model - push-up grudnjaci i slavne manekenke.

Victoria's Secret se uzdala u promocije i sniženja koja su joj, na kraju, naškodila. L Brands CEO Stuart Burgdoefer kaže kako je kompanija "imala više promocija i sniženja proteklih godina no što smo htjeli". 

Victoria's Secret Fashion Show | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Nije to početak nevolja za poznati brend. Prošlog studenog, CEO kompanije dao je ostavku, a mjesec dana kasnije njihova poznata hiperseksualizirana modna revija u eri #MeToo pala je na dno po gledanosti. Ove je godine reviju gledalo 3.3 milijuna ljudi, dok ih je 2016. bilo 6.7 milijuna. Odmah je zatvoreno 30 dućana u "slabim" šoping centrima.

Šef marketinga L Brands, Ed Razek, za Vogue je rekao kako revija ne bi trebala imati transseksualce jer su to "42 minute fantazije, to je to". Nakon ogorčenja javnosti morao se ispričati.

U zadnje su dvije godine izgubili 3.8 milijuna klijenata radi rivalstva s Amazonom i American Eagle's Aerie, kaže analitičar Neil Saunders.

Teško je i malo vjerojatno da će se kompaniji promijeniti sreća. Cijena dionica neprestano pada i ne oporavlja se.

"Sve ćemo još jednom sagledati izvana, čitav biznis", kaže Burgdoefer o "popravcima" na brendu koji i dalje ima više od 950 dućana diljem SAD-a. 

Konkurencija je velika, i dodatno je porasla zadnjih godina. Male firme poput Adore Me i ThirdLove "slomile" su dominaciju Victoria's Secret jer prodaju kvalitetnije grudnjake koje reklamiraju stvarne žene, a ne top modeli.

"To je isto jedna zanimljiva kategorija", kaže Burgdoefer.

Victoria's Secret Fashion Show | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Velike robne kuće također prijete "odozgora". Target je nedavno lansirao novu kolekciju rublja za žene i tinejdžerke imena Auden. Koštati će 22 dolara i manje. Lululemon i Walmart rade slične stvari.

Nisu negirali niti potencijalno gašenje modne revije ili korištenja inkluzivnijeg marketinga. No takva vrsta promijene identiteta mogla bi se pokazati gotovo neisplativom i nemogućom.

"Victoria's Secret zadnjih dvadeset godina ima imidž na koji su ljudi naučeni - izrazito seksi i fotošopirani modeli. Ako sada to sve "padne u vodu" neće djelovati autentično. Nemaju baš dobrih opcija", kaže Janine Stichter, analitičarka pri Jefferies.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.