Ekonomix
302 prikaza

Važnija im je fleksibilnost od količine zarađenih para

Studenti
Thinkstock
Studentski je rad važan i za sve više poslodavaca, kao i za studente, a što mladi očekuju od šefova te što im je najvažnije da budu zadovoljni otkriva novo istraživanje

Istraživanje koje su proveli web portal danasradim.hr u suradnji s partnerom, komunikacijskom agencijom EQUESTRIS, analiziralo je što točno od svog poslodavca želi rastuća radna snaga u Hrvatskoj - studenti.

Najvažnije im je, čak važnije od količine novca koju mogu zaraditi, fleksibilnost poslodavca tj. mogućnost dogovora o smjenama, satnici i slobodnim danima za ispite, nastavu i odmor.

Čak 86 posto ispitanika istraživanja provedenog između 03. do 08. kolovoza 2018. godine kaže kako im je upravo to najvažnija stavka posla.

"Rezultati dobiveni istraživanjem pokazali su kako je studentima koji žele posao najvažnija fleksibilnost poslodavca, dogovor oko slobodnih dana i usklađivanja s fakultetskim obvezama te da je plaća primjerena za vrstu i opseg posla koju student obavlja", istaknula je Maja Bogović, CEO portala danasradim.hr te naglasila: "Većina ispitanika radila je studentske poslove i to u prosjeku do 5 različitih poslova."

Oko 84 posto studenata reklo je kako im je važno da plaća bude primjerena obavljenom poslu. U odgovorima o visini satnice rezultirala je sljedećim brojevima (tj. očekivanjima).

Usluge prevođenja trebale bi se plaćati 33 kune po satu, usluge utovara i istovara 32, rad u skladištu, fizički poslovi i berbe voća i povrća su, pak, 31 kunu. Usluge čišćenja su 29 kuna po satu, a animatori i promocija 28 kuna po satu. Konobarenje u kafiću ili restoranu je 27 kuna po satu, a administrativni poslovi, anketiranje i rad u call centru trebali bi biti, izjasnili su se studenti, 25 kuna po satu.

Treće po važnosti, sa 79 posto, je kriterij da se studenti mogu dogovoriti oko tempa, učestalosti i organizacije satnice rada što je mnogima kriterij koji, ako nije ispunjen, često znači odustajanje od posla.

Velika većina poslodavaca ne shvaća da je prosječnom studentu fakultet na prvom mjestu te da neće riskirati pad godine zato jer poslodavac inzistira da taj dan radi jutarnju smjenu umjesto noćne ili poslijepodnevne.

Važno im je (70 posto) i da se poštuje rok isplate plaća, u čemu veliku ulogu igra potpora Studentskih centara (ako student, recimo, nema autorski ugovor). 

Oko 58 posto reklo je kako im je važno da radno mjesto nije predaleko, a za 53 posto je važan i dobar (ili barem civiliziran) odnos s poslodavcem. Polovica ispitanih rekla je kako im je važan i dobar odnos s kolegama. Mnogi smatraju kako je važno da je posao primjeren, dakle u skladu s njihovim obrazovanjem, mogućnostima i iskustvom (42 posto), a 39 posto uvjereno je i kako je jako važno da im je ono što rade zanimljivo.

Čak 39 posto studenata kaže kako se baš uvijek raspitaju o poslodavcu, što je u današnjoj eri društvenih mreža, foruma i grupa posvećenih studentskom radu i više nego jednostavno. Samo pet posto tvrdi da se baš nikada uopće ne raspitaju o poslodavcu nego "srljaju kao guske u maglu", dok se ostatak ispitanih rasporedio po ljestvici između "uvijek" i "nikad".

Ovisi to i o tome imaju li luksuz biranja, ili znaju da im posao treba kakav god poslodavac možda bio.

Ono u čemu su gotovo svi suglasni, njih čak 97 posto, jest da bi trebao postojati sustav ocjenjivanja poslodavaca. Samo tri posto ispitanika smatra da je to nepotrebno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.