Ekonomix
2283 prikaza

Uvozit ćemo prvo radnike iz BiH, a onda iz Ukrajine

Ministar rada Branko Pavić
Jurica Galoić/PIXSELL
Na burzi je i dalje 185.000 nezaposlenih, ove godine dozvoljeno je uvoz 29.000 stranaca, a ni to nije dovoljno

Zvuči nevjerojatno, ali Hrvatska, koja se još prije godinu i pol borila s visokom nezaposlenošću, sad će sklapati posebne sporazume sa zemljama iz kojih ćemo uvoziti radnike! Ove godine je dozvoljen rad rekordnih 29.000 stranaca, ali to se pokazalo premalo i nedovoljno iako je na burzi rada i dalje više od 185.000 nezaposlenih građana.

Neslužbeno su nam potvrđene dvije informacije u Vladi. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u ponedjeljak putuje u Ukrajinu, gdje će potpisati memorandum s njihovim ministrom, koji otvara put za sporazum o uvozu radnika iz te zemlje. S BiH je takav memorandum već potpisan, a u završnoj fazi su pregovori o tome koliko radnika i pod kojim uvjetima može godišnje iz te zemlje stići u Hrvatsku. Sigurno se neće raditi o stotinama nego prije o tisućama radnika.

Zavod za zapošljavanje | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

"Moramo potražiti radnike u zemljama koje su nam kulturološki bliske i koje imaju na raspolaganju radnu snagu", kaže nam sugovornik iz Vlade.

Obje zemlje, naravno, imaju jeftiniju radnu snagu nego Hrvatska, pa bi građanima Ukrajine te Bosne i Hercegovine Hrvatska s našim plaćama bila primamljivija. Hrvatski radnici nakon ulaska u EU masovno emigriraju u zapadnoeuropske zemlje koje nemaju ograničenja poput Njemačke ili Irske. Kako saznajemo, prije potpisivanja ovih sporazuma koji će otvoriti vrata uvozu tisuće jeftinijih radnika, plan Ministarstva rada je pokušati što više angažirati one koji su trenutačno na burzi rada.

Čak 24.000 nezaposlenih se izjasnilo da su spremni raditi u ugostiteljstvu. Njih ministarstvo već spaja s poslodavcima. Sljedeći korak je prekvalifikacija još 8000 nezaposlenih za rad u metalurgiji, turizmu i graditeljstvu, gdje nedostaje radnika u Hrvatskoj. Uz mogućnost prekvalifikacije i samozapošljavanja uz pomoć države, Vlada će uvesti i znatno strože kriterije za brisanje s burze rada. Tko tri puta odbije prekvalificiranje u drugo zanimanje, bit će brisan.

I ovi podaci pokazuju koliko je obrazovna i starosna struktura nezaposlenih u Hrvatskoj nepovoljna. Čak iz prekvalifikacije i zapošljavanje u turizmu, još ostaje više od 150.000 ljudi na burzi koje jednostavno ili nitko ne treba ili više nisu u mogućnosti raditi. S druge strane, ovotjedno istraživanje Manpower grupe na 620 poslodavaca u Hrvatskoj je pokazalo da svaki treći želi zapošljavati do lipnja. Po tom su hrvatski poslodavci među najoptimističnijima. Međutim, isto istraživanje je pokazalo da će nedostajati čak 100.000 radnika koje poslodavci žele.

Poderana hrvatska zastava Slobodan pad Life Evo zašto Hrvati bježe - drugi smo najkorumpiraniji u EU

"Hrvatska neće moći popuniti rupu od 100.000 radnika koji nedostaju jer je velik dio naše radne snage završio na tržištu EU. Da možemo zaposliti 100.000 ljudi. Zbog toga neće biti niti planiranog rasta BDP-a", rekao je na predstavljanju istraživanja Nebojša Biškup iz Manpowera. On je procijenio i da 120.000 građana na burzi nikad neće naći posao jer su trajno nezaposlivi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Siniša 00:06 22.Ožujak 2018.

    To su govorili i za Bugare. Zakasnili ste nekih 25 godina.

  • Veki48 10:01 17.Ožujak 2018.

    Nema više takvih naivaca ni u Bosni . Bit će frke dok ne počnete pošteno plaćati .

  • Stillill 08:06 17.Ožujak 2018.

    Hehe...a jeste qlupi....pa ovi talibani azilanti neće da ostanu kod nas, bježe dalje..a Bosanci kojima su vrata zapada otvorenija nego nama će doći, haha..tko je to izjavio,nema veze sa stvarnošću...a ugljebi je nemaju...kod mene u firmi su došla 2 Bosanca,kad ... prikaži još! su skužili da će kao varioci raditi za oko 6000 kn(što je za Slavoniju ok,a odmah su uz granicu.. Slavonski Brod-Bosanski Brod)samo su se zahvalili i rekli pa što bi ja tu radio za 800 oira kad u Austriji dobijem 2,2 i po....eto vam istine