Ekonomix
5318 prikaza

Uljanik pred kolapsom: Sprema se tisuće otkaza

Brodogradilište "Uljanik"
Duško Marušić/Pixsell
Posrnulo brodogradilište sada zovu i istarskim "Agrokorom" zbog problemima u kojima se našao

Oko 4500 radnika strepi, mnogi se nadaju da će - kao i zadnji put - u pomoć uskočiti Danko Končar, no svima je jasno da će se problemi nastaviti... 

- Novca na računu nema, a 15. kolovoza je bio datum isplate srpanjske plaće radnicima Uljanika. Ako plaće ni sljedećih dana ne bude, sindikati će poduzeti nužne korake. Tad, po znakonu, treba proći proces mirenja u trajanju od pet dana. Ako ni tu ne bude došlo do zajedničkog dogovora, sindikati će odlučiti o pokretanju ili nepokretanju štrajka. Očekujemo isplatu u sljedećih nekoliko dana i vjerujemo da uprava daje sve od sebe, ali je evidentno da Uljanik ima problema. Treba što prije krenuti u restrukturiranje, a država i strateški partner trebaju pronaći način kako premostiti taj period do restrukturiranja - rekao je Rajko Kutlača iz SIKD-a. 

Podsjetimo, nakon što je nedavno pozajmicom od 12,6 milijuna eura Uljaniku omogućio premošćivanje problema u financiranju gradnje jaružala za luksemburškog brodara Jan De Nula, strateški patner Uljanika, Danko Končar, po svemu sudeći, ponovno bi mogao pomoći brodogradilištu.

Donatori stranaka Popis donacija Life Bogati i moćni: Donirali su male stranke, okrenuli leđa velikima

“Kao izabrani strateški partner Uljanika budno pratimo cijelu situaciju. Poštujući interese radnika i države odlučili smo se pridružiti njihovim naporima kako bi prebrodili trenutačnu situaciju te pokušali pomoći hrvatskoj brodogradnji, uključujući Uljanik i 3. maj”, kažu u Končarevoj Kermas energiji d.o.o. Osim što nema novca za plaće radnicima, neslužbeno saznajemo da postoji još i dug za struju Uljanika u iznosu većem od dva milijuna kuna, pa se pitanje samo nameće - hoće li Uljanik ostati i bez struje? 

“Iskreno nadam da Uljanik neće ostati bez struje i da će se određena dugovanja za struju brzo riješiti. Međutim, meni su sad u fokusu plaće radnicima”, dodao je Kutlača. 

Odgovore smo potražili i u upravi koja tvrdi da zajedno s resornim ministarstvom i svima uključenim u pripremu restrukturiranja brodogradilišta intenzivno rade na osiguravanju sredstava za plaću. 

“Naglašavamo da sutrašnjim danom plaća kasni jedan dan. S obzirom na to da se tijekom rujna očekuju prvi pozitivni efekti početka Programa restrukturiranja, uprave svih društava Grupe o svakom novome momentu pravovremeno će izvještavati sve radnike putem rukovoditelja, sindikate i ukupnu javnost”, kaže uprava. 

- Bez angažmana Europske komisije i Vlade nema spasa Uljanika. Končar može postati strateški partner, ali ne može sam spasiti Uljanik. To sam više puta jasno rekao. Treba sve učiniti za spas Uljanika jer bez njega nema brodogradnje u Hrvatskoj - rekao je nedavno Ivan Jakovčić.

Danko Končar i obitelj Cetinski Spas brodogradnje Top News Kako je Danko Končar prešao put od zatvora do milijardera

Portal Istarski.hr iz pera Damira Strugara objavio je početkom godine proročanski tekst u kojemu najavljuju silne probleme.

- Situacija je godinama lakirana, povjerljive informacije skrivale su se i nisu iznosile u javnost, a svojom punom knjigom narudžbi brodova uprava Uljanika je mazala i javnost i politiku, koja ih je instalirala da vode brodogradilište i proces brodogradnje, o kojem realno, budimo pošteni - pojma nemaju. Ili imaju, ali su izvanserijski netalentirani za tako nešto - napisao je Istarski.hr, pa nastavio:

- Onda i ne čudi što je ta i takva uprava bila zaslužna što je Uljanik dobio specijalnu sramotnu nagradu ‘Istriana’ Istarske županije kao najbolje i najuspješnije poduzeće na najljepšem hrvatskom poluotoku.

I sve je to tako lijepo išlo i gradilo se poput Potemkinovih sela, a naručivali su se brodovi koji su unaprijed donosili milijunske gubitke. I dok je država u Uljanik godinama pumpala goleme financijske injekcije i subvencije, uprava je za dobro odrađene poslove popunjene knjige narudžbi brodova primala menadžerskim ugovorima visoke zagarantirane bonuse, sve dok džepovi nisu postali potpuno prazni i dalje se nije moglo!

Džepovi su sad prazni i dalje se ne može. 

Prema procjenama, u restrukturiranju Uljanika bez posla bi moglo ostati i do 1500 radnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tores 22:27 19.Kolovoz 2018.

    Ionako svi imaju apartmane, ili su dobili stanove . Uljanik je od 1970 u krizi i živi na tuđi račun. a kelnera ionako fali u Istri

  • weddranur 20:10 18.Kolovoz 2018.

    Za potrebe sljedećih izbora Pupi leti iz saborske većine, IDS pritisnut Uljanikom ulazi....moga bi glasati za takvo što...tek toliko da se mogu slatko nasmijati.

  • Vrac23 08:25 18.Kolovoz 2018.

    Samo još jedna propala firma u nizu ali stižu vojni avioni pa kad proparaju nebo iznad Uljanika radnici će zaboravit sve muke i jad