Ekonomix
467 prikaza

Ugledni milijarder: Kineske kopije su bolje od originala

Jack Ma
DPA/PIXSELL
Jack Ma je 33. najbogatiji čovjek na svijetu i drugi najbogatiji u Kini

Jack Ma, utemeljitelj Alibabe, jednog od najmoćnijih svjetskih internetskih servisa za trgovinu, izjavio je da su danas često krivotvorene marke proizvoda čak i bolje od originala. Njegova izjava, koji je prenio CNN, skandalizirala je poslovne krugove na Zapadu prvenstveno zato što je Alibaba Group često pod tužbama da trguje i krivotvorenim proizvodima.

A tu je i ta svetogrdna tvrdnja po kojoj su se kineski proizvođači već toliko izvježbali u proizvodnji skupocjenih brendova da su u najmanju ruku postali jednako dobri, te im više, sve češće, za zaradu nije čak potrebno ni krivotvorenje nego jednostavno razvijaju vlastite marke.

Jacku Mau je, istina, sada lakše nego ranije biti ovako iskren, a možda je tu bilo i otrova, jer je prošlog mjeseca Međunarodna protukrivotvoriteljska koalicija izbacila Alibabu iz svog udruženja. Jack Ma je prema Forbesu vlasnik vrijednosti od 22,7 milijardi dolara, što ga čini 33. najbogatijim čovjekom na svijetu i drugim najbogatijim u Kini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.