Ekonomix
430 prikaza

U ovim se školama stvara nova generacija Zuckerberga

milijarder Jeff Sandefer, Children's Business Fair 2011
YouTube
"Želimo da kažu: 'Hej, prodao sam nešto i zaradio nešto novca. Bilo je zabavno i htio bih to ponoviti.'"

Vedro listopadsko jutro u Austinu sa stotinama ljudi koji prolaze travnatim stazama između nekoliko redova bijelih šatora. Nudi se ledena kava, lončarija, pseće poslastice iz kućne radinosti, ukiseljeni krastavci, bezgluteinska peciva, sigurnosni software... Mjesečni magazin za rastuće tvrtke Inc.com nije objavio reportažu o tek tamo nekakvom hipsterskom buvljaku, nego o pravom malom sajmu, za djecu, na imanju milijardera Jeffa Sandefera, Teksašanina koji je bogatstvo zgrnuo na nafti.

Nekoć predavač za poduzetnike na Sveučilištu Teksas otprije nekoliko godina otvorio je nezavisnu poslovnu školu koja ima podružnice u 25 gradova diljem svijeta, u još 26 ih uskoro namjerava otvoriti nove, a dio programa odnosi se na djecu u dobi između peti 15 godina. To je i razlog zašto su neki od onih koji izlažu svoje proizvode zapravo tek petogodišnjaci, što god netko mislio o dječjem radu. Prošle godine, kaže Sandefer, diljem SAD-a bilo je 17 sajmova na kojima su nastupala djeca.

Startup Financijske zamke Ekonomix 10 nužnih troškova za startup i deset koje morate izbjegavati

Ove godine očekuje ih 50. "A sve to bez ikakvog PR-a, samo s predajom od usta do usta", kaže on. Jedan od programa na koji je posebno ponosan je onaj koji se, uz standardni program, održava u javnoj srednjoj školi David Crockett, u kojoj se nastava održava i osnovcima i srednjoškolcima. Sve kulminira inkubatorom u kojem učenici pokreću vlastite poslove i natječu se za financiranje.

Riječ je o prirodnom slijedu događaja u vremenu u kojem Mark Zuckenberg i Elon Musk imaju status, ne baš rock zvijezda kako ih naziva magazin, ali pop megazvijezda, to sigurno da. Takvih programa ima još, primjerice u Barringtonskoj srednjoj školi u predgrađu Chicaga. Zanimljivo, Inc.com smatra da poduzetnici ne postaju, nego se rađaju. Pritom se poziva na istraživanje s Londonskog kraljevskog koledža iz 2013.

Samo, to istraživanje govori o rođenim vođama, ne o rođenim biznismenima. Magazin u svakom slučaju zaključuje da poduzetništvo nije za svakog, a potom citira Victora Hwanga iz Zaklade Kauffman koji kaže da su se vremena promijenila i da će svi morati postati poduzetnici ili nešto slično tome. Craig Shapiro zvuči liberalno fundamentalistički, ali to potkrepljuje logikom: "Ideja da radite 30 godina za IBM i tako zaradite mirovinu je zastarjela.

Do 2020. 40 posto poslova će biti u suštini poduzetnički. A tvornički sustav obrazovanja ne priprema djecu za takav svijet." Njihovi obrazovni programi stoga su sasvim drugačiji, često djeluju kaotično i blago rečeno neobično, kao što često i jesu start-upovi. Ima tu i pričanja "kako sam ja jednom davno...", menadžerskog igranja superstara, no, postoji i vrlo ozbiljna strana priče, razvijanje izvornih ljudskih poriva da doista proizvode nešto doista novo.

Za Sandefera najvažniji aspekt Dječjeg poslovnog sajma je to što djecu uče stvarati. "Želimo postići to da kažu: 'Hej, prodao sam nešto i zaradio nešto novca. Bilo je zabavno i htio bih to ponoviti.' To je ona iskra koja vodi svemu ostalom", kaže on. Najdraži mu je primjer osmašice koja je prošle godine zaradila 3000 dolara prodajući tijekom tri sata pisaći pribor koji je sama dizajnirala. Inače je radila pastelne portrete, oslikavala ponča, šalove i slično.

Djeca u školi Istraživanje Life Hrvatski učenici ne znaju ništa o pticama i ribama

"Uvijek sam bila umjetnički tip, tako naprosto volim stvari", objasnila je za Inc.com. Ona danas čak izlaže i prodaje svoje kreacije u dvama buticima, što je odlično, ali ono što je najbitnije jest proces kroz koji je prošla, kaže Sandefer. I po svoj prilici je u pravu. Danas mu u Austin dolaze čak i djeca s Havaja. Sandeferu je, međutim, jasno da ne doseže do većine siromašne djece, a bez toga ne može doista činiti ono što je zamislio.

Zato i jest otvorio jednu školu u skromnoj školi iz 60-ih, koju pohađaju uglavnom latinoamerički i siromašni učenici. Bio je to pun pogodak koji se sada uzima kao primjer za daljnje širenje. Program je nastao, dakle, u javnoj školi, a sve je počelo nakon što su gradske vlasti uspjele dovući Craiga Shapira iz Bronxa za ravnatelja. Škola danas funkcionira sasvim drugačije. Naravno da djecu uči znanosti, da ih opismenjava, književnosti i sličnom.

No, ona sad radi i nešto više. S uspjehom kojim Shapiro nije iznenađen: "Pogledajmo dvoje djece. Jedno maturira s najvišim ocjenama, posjeduje ogromno znanje iz knjiga i zna kako dobiti peticu na ispitu. Drugo je izgradilo neki biznis, možda je pritom i bankrotiralo, ali zna kako da iz toga iziđe i da gura dalje, sklopilo je nekoliko veza i sve više gradi svoju mrežu. A vi zapošljavate. Koga biste od to dvoje zaposlili?"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • djanibravo 20:52 02.Travanj 2017.

    Hi guys I want to recommend you the best investment that costs you nothing. I want to tell you about bitcoin, a currency that is rapidly growing. Today1 bitcoin=1,078.19$ and the best thing is you can earn it free through ... prikaži još! this site https://freebitco.in/?r=2504184 . You can earn bitcoin through faucet, playing HI-Lo, playing free lottery, through refferals.... visit the site for more informations, if you like it please be my referral !!!