Ekonomix
6678 prikaza

Tvrde: Ovako će naša civilizacija izumrijeti

Apokalipsa
1/7
Thinkstock
Sve veća razlika između malobrojnih elita i mase siromašnih, ekološko zagađenje, kao i iznenadne anomalije poput Brexita, ISIL-a i Trumpa, mogli bi dovesti do konačnog kraha

Bliži li se kraj našoj civilizaciji i što smo naučili iz povijesti - pitanja su kojima se bavi američki ugledni politički ekonomist Benjamin Friedman, a odgovori nisu nimalo optimistični. On uspoređuje moderne zapadne države s biciklom čiji kotači se moraju neprestano okretati da bi ostao stabilan. Dok bicikl u stabilnom stanju održava okretanje pedala, države u stabilnom stanju održava gospodarski rast. Ako ga nema, nestaju demokracija, individualne slobode i društvena tolerancija, a svijet postaje mjesto sukoba zbog smanjivanja resursa. "Ako ne pronađemo način da se kotači vrte, suočit ćemo se sa sveobuhvatnim društvenim kolapsom", smatra Friedman.

Skulptura bika u Wall Streetu | Author: Flickr bik s wall streeta Flickr

Uostalom, takvi kolapsi već su zabilježeni u povijesti čovječanstva, a ni jedna civilizacija, bez obzira koliko moćna bila, nije imuna na propast, pa tako ni naša. Čak i ako zanemarimo mogućnost udara velikog asteroida, smrtonosne pandemije ili nuklearne zime koja bi uslijedila u slučaju nuklearnog rata, povijest nas uči da je mnogo drugih faktora koji mogu dovesti do propasti. Neki od njih već nas upozoravaju da je krajnji trenutak za promjene, ali je problem što za njih još uvijek nismo spremni.

Safa Motesharrei, znanstvenik na sveučilištu u Marylandu i njegov tim su 2014. godine definirali dva najvažnija faktora koji bi mogli utjecati na budućnost čovječanstva – ekološki uzroci i ekonomska stratifikacija. Prvi se temelji na iscrpljivanju prirodnih resursa kao što su voda, tlo, riblji fond i šume  - neophodni za opstanak čovjeka, a mogli bi nestati zbog klimatskih promjena. S druge strane, tu je ekonomska podjela na malobrojnu elitu koja gomila velike količine bogatstva i većinu koja elitu podupire svojim radom i omogućuje joj bogaćenje. Posljedica ove podjele mogla bi biti izumiranje radne snage koja tone u siromaštvo, a samim time i raspad elita zbog nedostatka rada. 

 | Author: Flickr Flickr

I ekološko zagađenje i ekonomska nejednakost već su posljednjih nekoliko desetljeća uzeli maha. Samo 10 posto najbogatijih zemalja odgovorno je za gotovo jednaku ukupnu emisiju stakleničkih plinova kao i 90 posto siromašnih država. Oko polovice svjetskog stanovništva živi za manje od 3 dolara dnevno.

 | Author: Flickr Flickr


- Ako poduzmemo racionalne i lako izvedive mjere kao što je smanjivanje nejednakosti, eksplozivnog prirasta stanovništva, brzine kojom iscrpljujemo prirodne resurse i brzine onečišćenja - tada možemo izbjeći kolaps i vratiti se na održivu putanju", kaže Motesharrei i upozorava:"Za takve odluke je sve manje vremena i trebaju se hitno donijeti.“

                                                                           NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leonardodora 08:28 11.Listopad 2017.

    Zajmovi za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 10.000,00 eura do 20 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% zajma Razdoblje: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti ... prikaži još! preko 18 godina Ova je transakcija 100% sigurna za sve korisnike Za više informacija o bonusu molimo da nas kontaktirate putem e-maila: (Leonardodorafinance@gmail.com)

  • nije-bitno55 15:47 08.Listopad 2017.

    daje elita nesto htjela da uradi stim problemima ona bi vec uradila umjesto da pune svoje depove samo na tome elita nezaraduje ni jedan cenat zato to i nerade a nama daju racun da placamo za svakojeke budalastine a njima ... prikaži još!a nikad para dosta Ja ioak mijlim da bas ta sirotinja ima bolji plan za spasavanje nase zemlje samo to nece elita