Ekonomix
132 prikaza

Erdogan udara i na politički nepoćudne banke

Tayyip Erdogan
DPA/PIXSELL
Islamsko bankarstvo temelji se na principima šerijatske jurisprudencije po kojoj je zabranjeno uzimanje kamate ili ulaganje u zabranjene proizvode poput alkohola ili svinjetine

Turske vlasti obustavili su poslovanje islamske banke Bank Asya, javljaju turski mediji. Nakon što natječaj za prodaju vlasništva banke u petak nije prošao, vlasti su odlučile obustaviti poslovanje banke i čini se da će je uskoro zatvoriti.

Prije više od godinu dana Turska je preuzela upravljanje bankom uz opravdanje da Bank Asyina financijska struktura i upravljanje prijete stabilnost financijskog sustava Turske. Osim toga, predsjednik Recep Erdogan optužio je banku da predstavljaju središte financiranja kontroverznog pokreta izgnanog Fethullaha Gulena. Prošle godine su turske vlasti odlučile krenuti u oštar obračun s Gulenovim pristalicama te su preuzele brojne ustanove poput spomenute Bank Asya i medija poput Zamana i Samanyolu TV.

Bank Asya bavi se islamskim bankarstvom, bez uzimanja kamate na kredite ili štednju. Islamsko bankarstvo fokusira se na investiranje u šerijatski prihvatljive poslove. Primjerice, banka raspolaže novcem štediša na način da ulaže u poslovne aktivnosti te dijeli prihod od tih aktivnosti. Jedan od načina podizanja kredita u islamskoj banci je murabahah. Primjerice, netko želi kupiti kuću ali nema dovoljno novca da isplati nekretninu odjednom. U toj situaciji banka otkupi nekretninu od prodavača, a krajnjem kupcu je proda po uvećanoj cijeni. Krajnji kupac otplaćuje banku u dogovorenim ratama po cijeni koju mu je banka odredila.

Fethullah Gulen i njegovi pobornici suočavaju se s optužbama za organiziranje pokušaja vojnog udara u petak. Iako je Gulenov pokret već u petak navečer ogradio se od pokušaja puča, turski predsjednik i dalje većinu krivnje pripisuje Gulenističkim elementima unutar državnog aparata, a posebno vojske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.