Ekonomix
2012 prikaza

Tržište rada: Bez posla možete ostati u svakom trenutku

Radnici u tvornici
Thinkstock
Nema načina da se zaustavi vrijeme i nestanak nekih zanimanja, industrija i poslova, te stvaranje novih

Nagli razvoj, automatizacija poslova i umjetna inteligencija ubrzano mijenjaju industrije i poslove diljem svijeta. No ako pogledate povijest ekonomskog razvoja proteklog stoljeća vrlo brzo postaje jasno da su tehnološki razvoj i promjena poslova pravilo, a ne iznimka. Poslovi koji su se nekada smatrali integralnim dijelom zapadnih ekonomija su nestali i samo su ih zamijenili neki drugi poslovi i zanimanja.

Iako se te promjene zbivaju na razini svijeta SAD je, kao najveća svjetska ekonomija, uvijek je bila prva na udaru tih promjena. Ono što se tamo dogodi, piše Foreign Policy, rijetko kada ostane izolirani slučaj koji se događa samo u Americi i najčešće ukazuje na promjene koje dolaze i u ostatku svijeta.

Ovo su samo neka od zanimanja koja su nestala ili se radikalno transformirala u proteklom stoljeću, što samo pokazuje da nijedan posao nije vječan i da svaki posao, pa možda jednog dana i vaš, može nestati, a umjesto njega pojavit će se neki novi.

Dimnjačari sedamdesetih godina 19. stoljeća

Dimjačari su radili prljav i opasan posao čišćenja čađe iz dimnjaka rezidencijalnih četvrti ali i industrijskih postrojenja. Mnogo prije zabrane dječjeg rada u SAD-u mladi su dječaci dominirali zanimanjem s obzirom da su jedini dovoljno mali da stanu u dimnjak. Profesija je maltene ukinuta u tom obliku nakon cenzusa 1870. Iako neki i dalje postoje njihov posao zahvaljujući modernoj tehnologiji više nema veze s nekadašnjim poslom dimnjačara.

Lektori tridesetih godina 20. stoljeća

To su bili radnici u tvornicama koji su naglas čitali svojim kolegama, a tekstove koje su čitali uglavnom su bili iz ljevičarskih i komunističkih glasila. Posebno je to bilo popularno u tvornicama cigara na Floridi koje su napravljene poput onih na Kubi. Lektori (ove vrste) zabranjeni su 1931. Na Kubi su, navodno, i dalje aktivni.

Kolari četrdesetih godina 20. stoljeća

Kolari su nekada gradili i popravljali drvene kotače. Kako je potražnja padala radi novih tehnika proizvodnje profesija je polagano izumirala, a s njom i čitava jedna kategorija posla. Danas se pojedinci time bave samo iz hobija.

Željeznički poštari sedamdesetih godina 20. stoljeća

Oni su bili zaduženi za poštanske dostave vlakom. Servis je bio na vrhuncu dvadesetih godina kada se "operiralo" na više od 9.000 ruta, što je prekrivalo tisuće kilometara. Počevši pedesetih i šezdesetih stvaranje centraliziranih poštanskih postrojenja "prebacilo" je poštu u kamione i avione, a posljednja je linija vlaka ukinuta 1977.

Lučki radnici devedesetih godina 20. stoljeća

Radnike na dokovima i lučke radnike odavno su zamijenile mašine koje sada umjesto njih obavljaju ukrcavanje i iskrcavanje robe na brodove. Pedesetih se prvi puta počela koristiti tehnologija koja olakšava da se u isto vrijeme prenose goleme količine, a kontejneri su ušli u upotrebu sedamdesetih. Uskoro je krenulo s masovnim otpuštanjima a 1990. samo je 18.000 lučkih radnika preostalo.

Telefonski operateri početkom novog milenija

Automati su ljude počeli mijenjati već početkom 20. stoljeća, iako su neki radnici zadržali svoje poslove do pedesetih godina. Od 2016. u SAD-u je zaposleno oko 50.000 operatera. No, oni više ne spajaju pozive kao nekada već im u tome pomažu pametni sustavi i softveri.

Vratari u liftu početkom novog milenija

Nakon velikog štrajka 1945. kompanije su počele koristiti nove tehnologije kao što su automatizirana vrata koja liftu omogućuju da funkcioniraju bez ljudske intervencije. Do 2000-ih broj zaposlenika koji rade ovaj posao je zanemariv.

Ručni proizvođači cipela oko 2010.

Na vrhuncu industrije, polovicom 20. stoljeća, preko 200.000 Amerikanaca ručno je proizvodilo cipele. Danas jedva 10.000 Amerikanaca radi cipele s obzirom da je mnogo lakše proizvodnju prebaciti u Kinu, Indoneziju ili Vijetnam.

No, danas i u budućnosti će nam trebati puno novih zanimanja, a u nastavku donosimo popis koja će biti zanimanja budućnosti i za koje poslove će se tražiti čovjek više:

Specijalisti za vjetrene turbine i instalateri solarnih panela

Tijekom nadolazećeg desetljeća ovo će biti "it" poslovi sudeći po svim kriterijima. Prema američkom Ministarstvu rada, stručnjaci za proizvodnju vjetroagregata i instalacije solarnih panela najbrže su rastuće zanimanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Medicinski obrazovani kućni njegovatelji

Do 2026. potražnja za kućnim zdravstvenim djelatnicima - radnicima koji pružaju pomoć kod pacijenata - povećat će se za gotovo 50 posto od razine 2016. godine, s 911.000 radnih mjesta na 1.342.700. Isto vrijedi i za pomoćnike liječnika, za koje se očekuje da će potražnja porasti za skoro 40 posto.

Programeri 

Tehnološki je sektor budućnost, a potražnja za "developerima" softvera i aplikacija dramatično raste. Industrija će, kažu kalkulacije, trebati dodatnih 250.000 poslova do 2026., što je porast od 30 posto u usporedbi s 2016. godinom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gzim Beljulji
    Chiaseed 11:33 27.Kolovoz 2018.

    Najbolje se povući s tržišta rada i sisati državu. Zašto raditi i biti budala kad se može živjeti i bez rada.