Ekonomix
1890 prikaza

Trump će potrošiti 24 milijuna dolara za dva frižidera

Donald Trump
REUTERS
Usprkos brojnim kritikama na rastrošnost administracije, Trump nastavlja istu politiku

Air Force One treba nove hladnjake, nadogradnja je to koja će američke porezne obveznike koštati gotovo 24 milijuna dolara.

Njihov visoki trošak predstavlja najnoviji primjer koliko je skupo raditi bilo kakve izmjene na Boeingovim 747 zrakoplovima koje koristi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Stručnjaci kažu da razlog nije pumpanje cijena od strane Boeinga, proizvođača predsjedničkih zrakoplova, već je rezultat ogromnih zahtjeva koje postavlja Vojni ured Bijele kuće i Ratno zrakoplovstvo.

"To nije problem izvođača, to je pitanje zahtjeva", izjavio je Richard Aboulafia, potpredsjednik konzultantske tvrtke Teal Group.

Novi hladnjaci nisu frižideri iz vaše kuhinje nisu čak ni tipični hladnjaci za putničke zrakoplove. Jedan od zahtjev za Air Force One je sposobnost hranjenja putnika i posade tjednima bez slijetanja. To znači spremanje oko 3.000 obroka u ogromnim hladnjacima i zamrzivačima ispod prostora za putnike. Pet "rashladnika" održava temperaturu ukupno 26 klimatiziranih odjeljaka, piše Defense One.

Air Force One | Author: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL

U prosincu je Air Force dodijelio Boeingu ugovor vrijedan 23,7 milijuna dolara kako bi zamijenio dva hladnjaka, koji su zaduženi za osam odjeljaka. Boeing je odbio komentirati sporazum, pozivajući se na tajnost ugovora.

Hladnjaci na zrakoplovu proizvedeni su 1990. godine, kada je američko zrakoplovstvo preuzelo prilagođene 747 od Boeinga.

"Iako je redovito servisiran, pouzdanost se smanjila s porastom kvarova, posebice u vrućim i vlažnim okruženjima", rekla je glasnogovornica zračnih snaga Ann Stefanek u poruci. "Hladnjaci nisu u stanju učinkovito podnositi skladištenje hrane".

Aboulafia je rekao da su hladnjaci i mnoge druge stvari na zrakoplovu tako skupi jer su one jedinstvene za Air Force One i nisu korištene na komercijalnim ili poslovnim zrakoplovima. Mnogi izvođači koji rade na predsjedničkim zrakoplovima također moraju održavati visoke razine sigurnosti.

Iako novi novi hladnjaci koriste "dostupnu industrijsku tehnologiju", oni moraju biti prilagođeni za rashlađivanje oko 2.000 litara prostora, rekla je Stefanek na pitanje zašto su hladnjaci toliko skupi. "Inženjering potreban za projektiranje, proizvodnju, provođenje ispitivanja okoliša i pribavljanje certifikata Federalne zrakoplovne uprave uključen je u cijenu".

Očekuje se da će radovi završiti u listopadu 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.