Ekonomix
3628 prikaza

Trump bijesan: Harley Davidson seli u Europu

Harley Davidson
REUTERS
Američke kompanije jako ovise o europskom tržištu zbog materijala, proizvodnje i prodaje

Ikona američke proizvodnje motora Harley-Davidson najavio je kako će preseliti dio svoje proizvodnje preko oceana kako bi izbjegao oštre carinske tarife koje je EU uvela na američke proizvode, kako bi odgovorila na oštre nametnute carinske tarife američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Iz kompanije naglašavaju kako "taj potez nije bio njihov odabir no predstavlja jedinu moguću opciju da zadrže svoju dostupnost  potrošačima u Europi i održe svoj biznis". 

Ovaj trgovinski rat već sad oštro je 'zatalasao' američko gospodarstvo koje se bori sa nizom nametnutih tarifa. I dok Trump naglašava kako je njegova trgovinska politika namijenjena obnavljaju i revitalizaciji domaće proizvodnje, ovaj potez Harley-Davidsona, pokazuje kako bi se Bijeloj kući trgovinski rat mogao obiti o glavu.  Američke kompanije jako ovise o europskom tržištu zbog materijala, proizvodnje i prodaje. 

Festival u Njemačkojposvećen ljubiteljima Harley Davidsona | Author: Georg Wendt/DPA/PIXSELL Georg Wendt/DPA/PIXSELL
Bijela kuća u ovom trgovinskom ratu bori se na nizu frontova sa Kinom, Kanadom, Meksikom i EU, koji su svi odgovorili sa svojim posebnim mjerama odmazde. Posljedice su široke, tako je prošlog tjedna Daimler okrivio upravo odmetničke kineske tarife za pad prodaje njihovog SUV-a kojeg proizvode u Tuscaloosi, Alabama

Mid Continent Nail Corporation, proizvođači čavala, rekli su kako su morali otpustiti 50 od njihovih 500 zaposlenika i možda će biti prisiljeni na zatvaranje dok se bore s povećanim troškovima čelika kojeg uvoze iz Meksika za proizvodnju svojih čavala. Burza je u posebno nervoznom stanju zbog mogućnosti eskalacije ovog trgovinskog rata koji bi mogao još više naštetiti američkim kompanijama. 

Trump je pak Harley-Davidson optužio da tarife koristi kao "izgovor" za prebacivanje svoje proizvodnje izvan SAD-a, što je napisao i u svom tvitu u kojem inzistira kako će njegova trgovinska strategija uspjeti. 

"Iznenađen sam što će od svih kompanija upravo Harley-Davidson prvi zamahati bijelom zastavicom. Snažno sam se borio za njih i na koncu oni neće platiti nametnute tarife u EU, koje su jako pogodile našu trgovinu", napisao je. 

Donald Trump NASTAVLJA SE Top News Trgovinski rat na vrhuncu - nove carine od 50 milijardi dolara

Krajem prošlog tjedna EU odgovorila je povećanim carinama na američke proizvode 'teške' 3,2, milijarde dolara. Između ostalog riječ je o whiskeyju, soku od naranče, igraćim kartama i proizvodima Harley-Davidsona. Upravo njihovi motori tako su zabilježili povećanje tarifa od 6 na 31 posto, što znači kako se cijena svakog motora koji se iz SAD-a izvozi u EU prosječno povećala za oko 2.200 dolara, piše The New York Times.

Jedino rješenje, kako bi izbjegli ove povećane troškove, je kako kažu, seljenje proizvodnje na europski kontinent. 

"Harley-Davidson vjeruje kako će ovo veliko povećanje troškova, ako se prelije na trgovce i maloprodajne kupce, imati trenutačni i dugotrajni utjecaj na posao u regiji, te umanjiti potrošački pristup proizvodima i zabilježiti negativan učinak na održivost poslovanja", rekli su u svom javnom priopćenju. 

Trump je često upravo ovu kompaniju isticao kao primjer uspješne priče njihove domaće proizvodnje. Ubrzo nakon što je preuzeo ured u 2017. godine ugostio je njihove šefove u Bijeloj kući i tvrtku nazvao "pravom američkom ikonom" i zahvalio im se na "izgradnji stvari u Americi". 

Kao i mnogo druge američke kompanije Harley-Davidson snažno ovisi o prekomorskim tržištima i već je ranije dio svoje proizvodnje prebacio u Brazil, Australiju, te posebno u Indiju i Tajland, kako bi izbjegao visoke uvozne tarife. Prošle su godine u Europi prodali oko 40.000 motora, što je puno više nego diljem svijeta. Time je jasno kako je Europa ovoj kompaniji drugo najvažnije tržište nakon SAD-a. 

Harley-Davidson pak nije precizirao koliko će poslova prebaciti u svoje pogone u Europi, a glasnogovornik kompanije naglasio je kako "još procjenjuju" potrebu smanjivanja posla u SAD-u. Trenutačno su u procesu konsolidacije, tijekom kojeg su eliminirali stotine radnih mjesta.

Justin Trudeau i Angela Merkel, 17. 02. 2017. Protuudar Ekonomix Svijet uzvraća Trumpu: Nabili mu carine na pizzu, kavu...

Ova je vijesti utjecala i na njihove dionice koje su zabilježile pad od šest posto. 

Preseljenje proizvodnje izvan SAD-a izazvalo je Trumpov bijes, koji je još dok je bio predsjednički kandidat napao kompanije poput Carriera, proizvođača klimatskih uređaja, koji su planirali zatvoriti svoje pogone u Americi i preseliti ih u Meksiko. Trump redovno onima koji ga podržavaju govori kako se američka proizvodnja vraća i hvali one koji se njome bave.

No bilo je to prije nego je Trump pokrenuo trgovinski rat, nametnuo tarife na čelik i aluminij, što je potez za kojeg kaže da će prisiliti druge zemlje da smanje svoje trgovinske barijere. No dogodilo se upravo suprotno, jer su EU, Meksiko i Kanada odgovorili istom mjerom, a neke su tarife posebno usmjerene na proizvode koji dolaze iz država koje podržavaju Trumpa, kao što su Ohio, Iowa, Pennsylvania i Wisconsin.

Republikanac Paul D. Ryan kaže kako je ovaj potez Harley-Davidsona pokazatelj kako je to bila loša ideja. 

"Ovo je novi dokaz koliko su štetne jednostrane tarife. Najbolji način kako bi se pomoglo američkim radnicima, potrošačima i proizvođačima je otvoriti nova tržišta, a ne podignuti barijere našem tržištu", naglasio je Ryan. 

Najbolje rješenje je - primirje

Chad Bown sa Peterson Institute za međunarodnu ekonomiju, rekao je kako očekuje da će niz kompanija slijediti ovaj primjer Harley-Davidson dok se bore sa većim troškovima proizvodnje zbog carina na sirovine i nameta na gotove proizvode koji se prodaju izvan granica SAD-a. 

"Ovo je poraz. Možda će doći do povećanja domaće proizvodnje aluminija i čelika zbog tarifa, no sada će biti manja proizvodnja motora u SAD-a za izvoz", rekao je Brown

Dodao je kako se može očekivati slična vrsta aktivnosti svaki put kad Trump pokuša nametnuti nove. Predstavnik sindikata zaposlenika Harley-Davidson osudio je ovaj potez i optužio ih kako su iskoristili Trumpovu trgovinsku politiku kako bi proizvodnju preselili preko oceana. 

"To je posljednja pljuska u lice lojalnoj, vrhunski obučenoj radnoj snazi koja je Harley-Davidson dovela do pozicije iskonskog branda. To je nastavak njihovih prijašnjih odluka da otvore tvornice izvan Sjeverne Amerike", rekao je Robert Martinez Jr., predsjednik International Association of Machinists and Aerospace Workers.

Festival u Njemačkojposvećen ljubiteljima Harley Davidsona | Author: Georg Wendt/DPA/PIXSELL Georg Wendt/DPA/PIXSELL
Analitičarka Sharon Zackfia procijenila je kako se manje od 10 posto njihovih motora proizvodi preko oceana. Kaže kako je teško predvidjeti kako će se i koliko ova promjena manifestirati na gubitak radnih mjesta, no smatra kako će kompanija biti pod pritiskom da na domaće zahtjeve odgovori novom linijom motora kako radnici u američkim tvornicama ne bi bili bez posla.

Po njoj, najbolje rješenje ovog trgovinskog rata, je primirje

"Svi se zapravo nadaju kako su ove tarife privremene, kratkotrajne i da se ono što se dogodilo, može preokrenuti", naglašava. 

Trumpova tajnica za medije Sarah Huckabee Sanders odbacila je ideju kako Trumpova trgovinska politika šteti američkoj trgovini i okrivila EU za kažnjavanje američkih radnika s njihovom "nepoštenom trgovinskom praksom". 

Trump i dalje ne pokazuje želju za odustajanjem. Naprotiv, zaprijetio je s uvođenjem novih tarifa i najavio kako će SAD uzvratiti "s više od iste mjere" ako se "umjetne" trgovinske barijere ne uklone.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kretino 23:18 27.Lipanj 2018.

    Go Trump, go.