Ekonomix
706 prikaza

Trump u nikad većem ratu s Kinom

Donald Trump
REUTERS
On je udario Peking u milijardama, a Kina mu sprema protuudar "gdje će ga najviše boljeti", potom slijedi smak svijeta

Trumpovim carinskom udarom SAD-a na 34 milijarde dolara vrijedan dio robe koju Kina izvozi u Ameriku i službeno je počeo trgovinski rat između dvije najveće ekonomije svijeta. Praktično istog trenutka Kina je uzvratila optužbom protiv SAD-a da ta svjetska sila ovakvim postupcima krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Pokrenula je najveći trgovinski rat u ekonomskoj povijesti svijeta", naveo je Peking. Ministarstvo trgovine Kine u priopćenju je najavilo da će "braniti temeljne interese svoje zemlje i interese naroda", te da je Kina ovime "prisiljena uzvratiti".

Xi Jinping Uzvraća udarac Ekonomix Kina u ratu protiv SAD-a za saveznika želi EU

Priopćenje nije navelo na što će uzvratiti udarac Donaldu Trumpu, ali se u njemu obećava uzvratni udar carinama, prvo, po američkim izvoznim proizvodima u jednakim vrijednostima u kojima će SAD udarati po Kini, što će, kao drugo, uključivati poljoprivredne proizvode iz unutrašnjosti SAD-a; soja, kukuruz, svinjetina, perad. Trump je već ranije najavio da će, ako se dogodi točno to, udariti po Kini carinama na robe u vrijednosti 500 milijardi dolara.

U objema zemljama, znači, prijete veliki potresi na tržištima, u konkretnim industrijama, trgovini, i to ne u ograničenim, nego u ogromnim razmjerima. Analitičarka za politike Kine Yanmei Xie za Washington Post rekla je da raste zabrinutost pred opasnosti da sukob eskalira.

"Počelo je odbrojavanje što će Trump učiniti sljedeće." Rekla je da će prvi krug sukoba biti težak, ali da će se još uvijek moći podnijeti. Problem je ono što bi moglo uslijediti u drugom krugu. Ili čak i u trećem. Trumpovim potezima nisu oduševljeni niti ljudi iz biznisa iz samog SAD-a, optužuju ga da takve prijetnje čine više štete nego koristi.

Slika s Donaldom Trumpom "Unafraid and unashamed" | Author: Gage Skidmore/ Flickr/ CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore/ Flickr/ CC BY-SA 2.0

"U trgovinskom ratu nema pobjednika", kazao je William Zarit, predsjednik Američke komore za trgovinu u Kini. Njegovo priopćenje u javnost je odaslano samo nekoliko trenutaka prije isteka roka za početak carinskog udara Washingtona po Pekingu, a u njemu je Zarit upozorio da će skoro 1000 američkih kompanija koje posluju u Kini sada imati samo sve teži posao.

Analitičari i ekonomisti sa specifičnim iskustvom navode da se odgovor vlade NR Kine lako moguće neće zaustaviti samo na carinama, da Peking ima širok raspon tihog oružja. Prvo što mogu među kineskim potrošačima proširiti protuameričke osjećaje, kao što je već uspješno provela prošle godine protiv južnokorejske Lotte Group, zbog čega je kompanija morala pozatvarati desetke trgovina. Tu su još i mogućnosti određivanja karantene za robu pri uvozu, odugovlačenje s birokratskim poslom, slične stvari, a sve bez određivanja carina.

Trump Kini predbacuje kineske trgovinske prakse, krađu intelektualnog vlasništva i 375 milijardi deficita SAD-a u trgovini s Kinom. Zahtijevao je od Kine da uvozi više američkih proizvoda, optuživao Peking da je kriv za gubitak poslova po "Rust beltu", "Pojasu hrđe", u SAD-u. U skladu s tim na skupovima posebno posljednjih dana viče da ih (Amerikance) "Kina ubija trgovinom". Iz Kine uzvraćaju spremnošću na sukob.

Radnik u tvornici Dolar za dolar Ekonomix Trgovinski rat: Europa pripremila Trumpu 'atomsku bombu'

"Bilo kroz trgovinski rat ili nekim drugim sredstvima, konačan cilj je podčiniti Kinu SAD-u. To je nemoguće. Kina nikada na to neće pristati. Što će se dalje događati, ovisi o SAD-u. A Kina će na to biti spremna", kazao je He Weiwen, potpredsjednik Centar za Kinu i globalizaciju u Pekingu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.