Ekonomix
705 prikaza

Trgovinski rat: SAD udario Kanadi 220% carine na avione

Bombardier CS300
Kārlis Dambrāns/Flickr/CC BY 2.0
Čini se da se ipak pomalja obećavani Trumpov trgovinski rat

Trgovinski rat između SAD-a i Kanade nastavlja se i u posljednjem napadu Trumpovog ministarstva trgovine Wilbura Rossa SAD je Kanadi udario kaznenu carinu od 220 posto na Bombardierove avione iz Serije C. Naravno da u SAD-u nitko u takvom slučaju neće kupovati avion na koji će samo carinu morati platiti više od dvostrukog iznosa koliko plaća avion. Opravdanje za ovakav potez Trumpova vlada pronašla je u "nepoštenom subvencioniranju Bombardiera od strane države".

Bombardier CS100 sa 100 sjedala i CS300 sa 150 sjedala inače su direktna konkurencija američkom Boeingu 737. To je bio razlog zašto je Boeing u travnju tužio Bombardier, za koji je ustvrdio da avione prodaje po proizvodnoj cijeni, što ne bi mogao da ne prima 2,7 milijardi eura državnih subvencija. "SAD cijeni veze s Kanadom, ali se i naši najbliži saveznici moraju pridržavati pravila", priopćio je ministar Ross.

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti RAST TENZIJA Top News Havajima rekli da se pripreme na nuklerni rat

Pitanje je koliko će Trumpova vlada iz ovoga imati koristi, jer se o tome na Twitteru dramatično oglasila britanska premijerka Theresa May: "Vrlo razočarana inicijativom protiv Bombardiera." Odakle sad ona? Odatle što se u pogonima u Sjevernoj Irskoj proizvode dijelovi za Bombardier, te je riječ o čak 4200 radnih mjesta koja će biti ugrožena ako se nastavi udar Washingtona na Bombardier.

Kanadska vlada priopćila je pak da Trumpova vlada na ovo nije imala pravo zato što je u SAD-u postupak protiv Bombardiera tek počeo, te se ovime prejudicira odluka nadležnih američkih tijela. Donald Trump je odmah nakon ulaska u Bijelu kuću najavio sveopći trgovinski rat s Kanadom i povlačenje iz trgovinskih sporazuma u Sjevernoj Americi.

Ubrzo je bitno ublažio retoriku, posebno nakon sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom za kojega su analitičari procijenili da je tada u Washingtonu Trumpa "strpao u mali džep" kao nitko ranije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.