Ekonomix
27377 prikaza

Titovi dugovi i danas stižu na naplatu

Tito i Jovanka Broz
Stevan Kragujević
Preuzete obaveze i kredite bivše SFRJ države plaćaju i dalje, bez obzira na opterećenje

Građani Srbije će do kraja godine morati platiti čak 337,95 milijuna eura kredita preuzetim od vremena bivše SFRJ tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kako piše Blic. 

I ove godine Srbija će platiti cijenu ugodnog i bezbrižnog života za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita. Kako saznaje Blic, zbog jako skupih zajmova starih 40 i 48 godina koje su uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović, državna blagajna će se ove godine isprazniti za više od 300 milijuna eura. Usporedbe radi, toliko bi Srbija sljedećeg mjeseca trebala potrošiti na povećanje mirovina za ukupno 1,7 milijuna umirovljenika. To je i najveća kreditna obaveza koju Srbija mora platiti ove godine nakon onih obaveza od 856 milijuna, nastalih po osnovi državnih obveznica izdanih na međunarodnom tržištu. 

"To su krediti koje su premijeri dobivali od Pariškog i Londonskog kluba, te Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Bili su to izuzetno skupi krediti uz fiksnu kamatu sa blizu sedam posto godišnje, a država je uzela 8,8 milijardi eura. Od Pariškog kluba posuđeno je 3,8 milijardi, od Londonskog 2,2 milijarde dolara. Prijašnjih godina u prosjeku smo vraćali po oko 250 milijuna eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 340 milijuna. Najviše Londonskom klubu, 151 milijun eura, zatim Pariškom 121 milijun, te Svjetskoj banci 65 milijuna eura", rekao je neimenovani izvor. 

Zagreb 80-ih Užas Ekonomix Sjećate se inflacije? Juga je tonula brže od Venezuele

U to vrijeme republike SFRJ imale su mogućnost da se samostalno zadužuju. Takvu slobodu Planinc i Đuranović omogućili su im propisima, a zajmove su odobravale uglavnom međunarodne financijske institucije. Ekonomist Ljubomir Madžar objašnjava kako su krediti prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plaća i mirovina. 

"Krajem 60-ih i početkom 70-ih naši radnici su odlazili na rad u inozemstvo, pa se u zemlju tako slijevalo dosta novca i od doznaka. Vremenom su se, međutim, takvih prihodi smanjivali, ali su potrošačke navike ostale iste. Krenulo se u zaduživanje", naglašava Madžar.

Srbija već otplaćuje te dugove, a tijekom prošlih mjeseci otplatili su njihov značajan dio. 

"Svoje obaveze Srbija redovno servisira preko Narodne banke Srbije. Krajem travnja ove godine Srbija je otplatila sve obveze prema Londonskom klubu s ukupno 151,38 milijun eura. Razlog su prije svega odlični rezultati na fiskalnom planu, ali i namjera države da ranije otplati skupe obaveze iz ranijeg razdoblja", pojasnili su iz banke. 

Tito i Jovanka Broz Brozovo bogatstvo Life Tajna Titova imovina: Nitko nije znao za vilu u Maroku

Kako kažu, pored redovne otplate rata glavnice i kamate, povremeno su otplatili i preostale rate glavnice koje su dolazile do studenog 2024. godine. 

"Na ovaj način, uz smanjene vanjskog i javnog duga, poboljšana je i valutna struktura javnog duga, imajući u vidu da su ove obveze u američkim dolarima, isplaćene u dinarima. Smanjena su i plaćanja po osnovi kamata za buduće godine, s obzirom na to da je kamata na nove obveznice od 6,75 posto bila fiksna. Na ovaj način Srbija je ostvarila uštede i za buduće razdoblje", kažu u narodnoj banci.

Obaveze prema kreditorima iz razdoblja SFRJ nisu se otplaćivale od svibnja 1992. godine do travnja 2002. godine. Sporazume o njihovoj regulaciji Srbija je od 2001. do 2005. godine zaključila sa Pariškim i Londonskim klubom, kao i sa Svjetskom bakom, dok je za obaveze prema Europskoj investicijskoj banci potpisala sporazum sa EU. U Narodnoj banci Srbije kažu kako je dug prema EU otplaćen u cijelosti, zaključno sa prošlom godinom. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Flatscher 17:03 26.Rujan 2019.

    od 1918 povijest se ponavlja na ovim prostorima.

  • Flatscher 17:02 26.Rujan 2019.

    povijest se samo ponovila, sjaši kurta da uzjaši murta.

  • CLIFF 06:24 28.Rujan 2018.

    Ha, tako će isto dugovi koji napraviše naši ovovremeni vođe stizati na naplatu i našim unucima!