Ekonomix
186 prikaza

Udar na ekonomiju: Terorizam danas košta više nego ikad prije

Francuska vojska pod punom spremom u Parizu
Peter Jordan/News Syndication/PIXSELL
Novo istraživanje pokazalo je koliko je danas skuplji utjecaj terorizma nego za vrijeme napada 11. rujna

Terorizam uzima veliik danak globalne ekonomije. Prošla godina je bila najgora u pogledu izgubljenih života, nastale štete i broja zemalja na koje je utjecao, pokazao je izvještaj australskog Instituta za ekonomiju i mir.

Zbog terorističkih djela 2014. godine ukupno je diljem svijeta potrošeno 52.9 milijardi dolara. Prije toga je najviše potrošeno 2001., kad je trošak iznosio 51.51 milijardu.

Prošle godine je značajno porastao broj smrtnih slučajeva povezanih s terorizmom, koji se popeo do gotovo 32.700, što je za 18.000 više nego godinu prije toga. Isto tako, dok je 2013. terorizam utjecao na 88 zemalja, 2014. su od njegovog utjecaja trpile 93 države.

Irak | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Autori izvještaja doduše napominju da ekonomski dio analize nije savršeno izračunat, jer je teško odrediti pravu cijenu terorizma.

Mjerenja su vršili pomoću direktnih troškova oštećene imovine, medicinskih troškova, te izgubljenih prihoda od mrtvih i ranjenih.

Isključili su pak neizravne troškove poput većih troškova sigurnosti, većih premija osiguranja i širih ekonomskih utjecaja koje donose stvari poput veće gužve na ulicama nakon napada.

Sljedeće godine zbrojit će se i troškovi nastali nakon napada u Parizu.

"Ovog tromjesečja će napadi ostvariti utjecaj na BDP Francuske, jer ako pogledate samo koliki utjecaj ima zatvaranje grada na 48 sati, razmislite o svim učincima takve odluke", izjavio je predsjednik Instituta, Steve Killelea i dodao: "Ako pojačate mjere sigurnosti, pogotovo u Europi, to utječe na slobodan protok ljudi i tekuću produktivnost".

No najveća šteta se događa u zemljama u razvoju. Više od 3/4 svih smrtnih slučajeva povezanih s terorizmom odvija se u pet država: Iraku, Nigeriji, Afganistanu, Pakistanu i Siriji, prenosi Fortune.

Samo u prve dvije navedene zemlje dogodila se polovica od svih terorističkih ubojstava u 2014. godini, i to zahvaljujući najkrvoločnijim terorističkim skupinama: Boko Haramu i ISIL-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.