Ekonomix
28108 prikaza

Tajna potpune propasti 'Golog kuhara' - bio je neuništiv

Jamie Oliver
1/6
Press Association/PIXSELL
Jamie Oliver je, čini se, skroz bankrotirao - svi njegovi restorani dobivaju ključ u bravu

Lanac restorana Jamiea Olivera je pred kolapsom i kako javlja BBC bez posla će ostati 1300 radnika. BBC navodi da je revizorska kuća KPMG preuzela proces zatvaranja cijelog lanca, a počeli su i razgovori sa zaposlenicima.

Prvo je pogođen njegov lanac od 23 talijanska restorana, ali zatvorit će se i preostali restorani Fifteen i Barbecoa, a već prošle godine je krenula njegova propast kada je morao podijeliti 600 otkaza i zatvoriti 12 restorana. Tada ga je od propasti u zadnji čas spasila financijska injekcija koju je Oliver primio od nekoliko investitora.

No, ni to nije pomoglo i Jamie Oliver je zadnjih mjeseci pokušavao prodati svoj biznis nakon što se pojavila opaka konkurencija koja je također nudila 'mainstream' kuhinju, kao što su Carluccio’s, Byron Burger i Gourmet Burger Kitchen.

No što je dovelo do propasti najpoznatijeg svjetskog kuhara?

Jamie Oliver | Author: Axel Heimken/DPA/PIXSELL Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Za početak, talijanski restorani koji prodaju obična talijanska jela i slastice po relativno visokim cijenama već dugo nisu hit. Iako su mnogi, posebno kritičari 42-godišnjeg kuhara, bili uvjereni kako je riječ o tome da je 'hrana naprosto loša', stručnjaci se slažu kako je riječ o zastarjelom poslovnom modelu.

Treba podsjetiti da je Oliver 2014. zatvorio i dva restorana radi lošeg poslovanja, među kojima je 'steak house' Barbecoa, koji je propao samo nekoliko godina nakon otvaranja, a u istoimenoj mesnici pronađena je plijesan, leševi miševa i njihov izmet te ih je na neko vrijeme zatvorila sanitarna inspekcija.

Kad je riječ o njegovoj 'talijanskoj' franšizi kuhar je prošle godine uložio tri milijuna funti svog novca kako bi 'pokrenuo' posao no bezuspješno.

"Oliver je brend sagradio oko svog imena, ali je pretjerao u tome. Svi u brendirane restorane idemo u nadi da će taj neki legendarni kuhar kuhati baš za nas, čak je i Paul Bocuse do smrti pomalo kuhao u svojim restoranima u Lyonu. Oliver ima četiri puta više restorana od oca francuskog kulinarstva, tamo se služi prosječna, a za obitelji opet pretjerano skupa hrana koja je prije deset godina još možda bila uzbudljiva, ali nakon 'renesanse kulinarstva' kojoj smo svjedočili to više nema smisla. Konzumenti traže 'iskustvo' ako već moraju platiti više od prosjeka", kaže dr. Paolo Aversa, stručnjak za imidž i poslovanje s Cass Business School iz Londona.

2017. godine Oliver je zatvorio i svoja četiri Union Jacks restorana, u kojima se servirala engleska hrana, a nakon desetljeća je prestao izlaziti i njegov časopis "Jamie's".

Nisu mu pomogli, naravno, niti Brexit te sulude cijene najma prostora s kojima u Londonu muku muče i ozbiljniji restorani. Ipak, dio rukovodstva koji je 2017. dao otkaze tvrde kako je Oliver zanemario prve znakove krize i raspada.

"Mislio je, jednostavno rečeno, da će zauvijek moći živjeti na slavi svoga imena, imena koje je zalijepio svugdje - na nebrojene kolekcije posuđa, na revoluciju zdrave prehrane koju je neuspješno htio uvesti u škole, na restorane i časopis - no gdje je kuhao? Gdje su ga hvalili? Nije se htio suočiti da je tržište restorana za 'svakodnevni odlazak' procvjetalo i da on više nije bio niti novost niti kvaliteta", kaže jedan njegov bivši zaposlenik. 

Oliver se već nekoliko godina javno žali jer ga političari nisu htjeli financijski podržati u njegovom pokušaju da revolucionarizira prehranu u školama te djecu natjera da zavole voće, povrće i zdravu hranu. No, i to je neslavno propalo. Neki kažu da je kuhar imao zaista dobre namjere no da je bio pretjerano ambiciozan.

"Ništa protiv šećera i masnoća se nije spominjalo kada je deset godina Oliver dobivao novac od trgovačkog lanca Sainsbury's. On se prodaje onome koji najviše plati", rekao je za svog dugogodišnjeg konkurenta kuhar Gordon Ramsay koji je godinama puno ozbiljnije vodio restorane te 'prikupljao' Michelinove zvijezdice, te više promišljao na što će zalijepiti svoje ime, a njegovi restorani ostvaruju profit.

"On je kao oni bendovi koji imaju jedan hit. Ok da, kuhao je nepretenciozno u doba kada toga nije bilo i to je normalnim ljudima bilo fora. I prva kuharica mu je ok, međutim on se dalje uopće nije razvijao. Nije se pomaknuo s mjesta, nije se stalno ponovno izmišljao, a to je u poduzetništvu, ali i u kuhinji, nužnost", rekao je jedan Ramsayjev šef kuhinje. 

"Jedno je vrijeme Oliver zaista bio lice revolucije. Mlad, nepretenciozan, učio je kuhati 'nas civile', a njegova su znanja zaista bila vrlo upotrebljiva. No vrijeme je da se vrati korijenima i iznad lonca te ponovno šarmira obožavatelje", kaže novinarka Chloe Hamilton za britanski iNews.

  • Avatar Petranisa
    Petranisa 01:41 22.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • mirana 22:36 21.Svibanj 2019.

    Imao pa nemao