Ekonomix
6238 prikaza

Svaka godina na poslu nakon 55. skraćuje život za 730 dana

Prada
REUTERS/Thomas Peter
Nova studija koju su sproveli veći penzioni fondovi indicira da oni koji se umirove u dobi od 65 godina, često umru unutar dvije sljedeće godine

Zamislite da radite najduže moguće, do same zakonske granice kada trebate otići u penziju, kako bi osigurali da imate dovoljno financija za penziju, samo kako bi umrli dvije godine nakon odlaska u mirovinu.

Nova studija koju su sproveli veći penzioni fondovi indicira da oni koji se umirove u dobi od 65 godina, često umru unutar dvije sljedeće godine.

Neki liječnici dali su dokaze o korelaciji između dobi umirovljenja i dugotrajnosti života.

Studija je bazirana na broju čekova poslanih umirovljenicima Boeinga. Njihovo je iskustvo takvo da zaposlenici koji se umirove u 65. čekove dobivaju još 18 mjeseci, u prosjeku, prije smrti. Do sličnog je zaključka došao i Lockheed Martin, gdje u prosjeku, dobivaju čekove samo 17 mjeseci.

Slična je statistika Forda i Bell Labsa. Većina zaposlenika u velikim korporacijama u mirovinu odlaze sa 57, pa su ovi sa 65 manjina, ali to je i dalje šokantna statistika.

Smatra se kako oni koji kasnije odlaze u penziju (oko 65.) se previše izlažu stresu i njihova ostarjela tijela i umovi previše pate pa razvijaju čitav niz zdravstvenih problema. Radi toga umiru unutar dvije godine od umirovljenja.

Dodatno je šokantan statistički podatak da oni koji u penziju odu ranije, recimo u dobi od 55, u njoj uživaju više od 25 godina. Imaju manje stresa, isplanirali su život i mogu u miru se povući s posla.

Treba također primijetiti da ti mlađi umirovljenici nisu nužno besposleni u mirovini, već rade nešto sa strane što im je puno manji izvor stresa. Odabiru neku vrstu posla koja im donosi zadovoljstvo.

Zaključak je cijele priče kako bi svi trebali planirati svoje karijere tako da se mogu umiroviti i biti financijski neovisni što je ranije moguće. To će im osigurati dulji, sretniji i bolji period mirovine gdje će, u većini slučajeva, prijeći 80. godinu.

Ne treba se isključiti i ne raditi ništa kada odete u mirovinu. I dalje možete raditi interesantne stvari, stvari važne za zajednicu ali tempom koji vama paše.

S druge strane ako želite ispuniti te ciljeve možda ćete do tada raditi izrazito ekstenzivno te biti ozbiljno pod stresom, a ako se ta vrsta stresa produži do 65. godine, vjerojatno ćete biti iscrpljeni toliko da vas to može odvesti u bolest.

Ukratko, ako nadodate 10 "žestokih" godina nakon dobi od 55, možete se (potencijalno) pozdraviti s 20 godina mirovine. Ili, svaka godina rada nakon 55. "pojede" vam dvije godine života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.