Ekonomix
226 prikaza

Superbogata Kina svaki tjedan dobiva novog milijardera

Bogataši
Thinkstock
Kineski milijarderi bogate se na nekretninama, tehnologiji, zdravstvu i drugim potrošačkim industrijama

Svaki tjedan, milijarder jedan. Takva pojava nije ništa neobično u Kini i to prema kvartalnom izvješću USB i PricewaterhouseCoopersa za 2015. godinu.  

Kineski milijarderi bogate se na nekretninama, tehnologiji, zdravstvu i drugim potrošačkim industrijama. Samo prošle godine bilo ih je oko 200, a u SAD-u 570. 

Dok su se starije generacije milijardera orijentirale na filantropiju u području obrazovanja ili zdravstva, mlađe se okreću društvenim pitanjima kao što je potpora siromašnim zajednicama, a za to koriste nove fondove kako bi  vratili bogatstvo. 

Tako primjerice Jack Ma, osnivač Alibabe i jedan od milijardera koji je sve sam stekao, lani je osnovao dobrotvornu organizaciju koja podupire niz toga, od okoliša do kulture. 

Sve veći broj bogatih Kineza dovest će Aziju do epiteta najvećeg središta novih milijardera koji su mlađi od svojih vršnjaka u drugim dijelovima svijeta. Mnogo njih se samo razvilo jer je oko 25 posto odraslo u siromaštvu uspoređujući ih s 8 posto američkih.

"Optimistični smo jer u idućih deset godina broj azijskih milijardera će nadmašiti američke zbog mogućnosti visokog rasta u ovom dijelu svijeta", kaže Francis Liu, direktor USB Wealth Managementa. 

Naime, bogati Kinezi se bogate još brže zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu i robusnom tržištu kapitala u posljednjih 15 godina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.