Ekonomix
3607 prikaza

Srpski političari imaju tri puta manje plaće od naših

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Srđan Ilić/PIXSELL
Dužnosnici republike Srbije imaju najmanje koristi od svojih mandata, dok naša predsjednica i premijer svojom zaradom stoje vrlo dobro u regiji

Iako su plaće hrvatskih političarima na čelnim pozicijama države manje nego što su u Europi, uspoređujući ih s onima dužnosnika u regiji - stoje vrlo dobro.

Naime, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mjesečno prima 1100 eura, Kolinda Grabar Kitarović uživa u plaći od 3000 eura. Jednako tako, premijer Plenković ima plaću od 2600 eura, dva i pol puta više od premijerke Srbije Ane Brnabić s plaćom od 872 eura, piše Večernji List. 

Platne liste BIH političara ne zaostaju puno za našima, pa Dragan Čović na čelu predsjedništva ima 2500 eura na mjesec, a Denis Zvizdić na čelu vijeća ministara 2300 eura. U Crnoj Gori su brojke slične - predsjednik Vujanović ima 2400 eura, a premijer Đukanović 2200.

Borut Pahor i Vladimir Putin | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
U regiji najveće plaće imaju dužnosnici Slovenije, pa predsjednik Borut Pahor ima plaću od 3500 eura, jednako kao i premijer Miro Cerar.

Od Srbije bolje i Makedonija i Rumunjska

Čini se kako ove dvije zemlje čiji je standard sličan onom u Srbiji ipak imaju volju više novca izdvajati za svoje političke vođe, pa U Makedoniji i Rumunjskoj predsjednici i premijeri imaju plaću od 1300 do 1400 eura.

Razvijeniji imaju veće plaće

Od svjetskih političara, Donald Trump ima najveću plaću s 29 tisuća eura na mjesec, dok Angela Merkel prima plaću od 18.300 eura. Vladimir Putin ima plaću od tek 10-ak tisuća eura, a veću plaću od njega ima i nizozemski premijer Mark Rutte (13 tisuća eura) i francuski predsjednik Emmanuel Marcon (15 tisuća eura)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.