Ekonomix
30971 prikaza

Srpski kralj mesa drži hrvatsku poljoprivredu

Predrag Matijević
PIXSELL
Agrokor je bio jedan od najvećih igrača na srpskom poljoprivrednom tržištu, a u obrnutom smjeru suradnje je tek u povojima

Predrag Matijević, kralj mesa, kako ga u susjednoj Srbiji zovu, najveći je privatni vlasnik poljoprivredne površine u Hrvatskoj. Nakon što je preuzeo zadruge Jankovci i Negoslavci od Envera Moralića s ukupno 1500 hektara zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji kazao je: "Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu".

Upravo zbog toga se u Srbiji ovih dana digla prašina jer Matijević tamo drži gotovo 32.000 hektara. "Srpski zemljoposjednici danas imaju više zemlje nego što su je u Vojvodini nego što su je u Vojvodini zajedno imale obitelji Dunđerski, Kotek i Fernbach uoči Drugog svjetskog rata", piše Blic u tiskanom izdanju od ponedjeljka.

Predsjednici država u regiji Zbog Kosova Top News "Stvara se pakt protiv Srbije, kao nekad uz pomoć ustaša!"

Okrupnjavanje poljoprivrednih površina može pomoći kompanijama da po nižoj cijeni proizvode veće količine usjeva i uzgajaju više stoke, ali isto tako može donijeti monopolizaciju ili kartelizaciju. U takvoj situaciji nestaje konkurencija između kompanija pa se, generalno govoreći, podižu cijene i smanjuje kvaliteta. Sjetimo se samo situacije dok smo na hrvatskom tržištu imali samo jedan telekom ili jednu taksi kompaniju. 

"Kada bih sada mogao promijeniti situaciju i da površinu koju obrađujem u Srbiji obrađujem u Hrvatskoj, gdje bi mi bio kraj? Hrvatska je po bogatstvu tek pretposljednja zemlja Europske Unije, ali je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija pa su samim tim i uvjeti za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji", rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin. 

Možda će na prvi pogled izgledati kao da Matijević žali što ne može vrhunski proizvod lakše plasirati na tržište Europske unije, pravi odgovor leži u poticajima. Matijević je kazao kako u Hrvatskoj pravo na subvencije ima svaki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na površine koje obrađuje, a i subvencije su, kaže, puno veće nego u Srbiji.

Vucic i avion Sve čista posla Top News Misterij Vučićevog aviona: Je li riječ o milijunskom mitu?

"Trenutno je, kada se usporedi s Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla pokriti ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru", naveo je Petar Matijević, a prenio B92 prije nekoliko mjeseci.

Nakon preuzimanja ranije spomenutih zadruga će iskreno ispričati da se odlučio na kupnju većinom zbog emocija. "Ta je kupnja najvećim dijelom rezultat emocija, a tek manjim dijelom potrebe posla. Odrastao sam u blizini te zemlje, a kupnjom tih zadruga ponovno sam vratio nekada zemlju mojega oca. To mi je satisfakcija. Drugi je razlog to što se želim oprobati i na tržištu koje je razvijenije i uređenije od srbijanskoga. Pri tome se ne smije zaboraviti da je Hrvatska članica Europske unije i da sama ta činjenica donosi niz drugih mogućnosti koje su mi do sada bile nedostupne", ispričao je Matijević za Večernji list.

Aleksandar Vučić Vučićeva posla Top News Srbija na rubu rata, a Hrvatsku krive za sve

Rođen u Kninu, odrastao kraj Vinkovaca, srednju školu je završio u Zagrebu gdje je stekao prvi značajniji novac. U Hrvatsku je, piše Večernji, donio prve poker-aparate, radio je devizama, a imao je i dva lokala koja su odlično poslovala. Početkom devedesetih odselio se iz Zagreba. "Sada mislim da nisam morao napustiti Zagreb i Hrvatsku. Imao sam neke telefonske prijetnje, a i kuća mi je minirana. Pokazalo se da ju je minirao nekakav kriminalac koji je poslije poginuo. Ipak, početkom rujna napustio sam Hrvatsku i preselio se u Novi Sad", otkrio je on u razgovoru za Večernji. 

Ni u Srbiji nije mogao proći bez prijetnji kriminalaca, a najgore je bilo početkom dvijetisućitih kada su mu oteli sina Bojana. Bojan je iz Novog Sada prebačen u Crnu Goru, zatim u Albaniju, a poslije tri dana je pušten na granici sa Albanijom, kada je Petar platio 980.000 maraka. Kriminalna grupa je ubrzo uhićena, opisao je svojevremeno Blic. Vođa bande bio je bivši policajac MUP-a Crne Gore Ratko Dulović iz Podgorice, a u ekipi su bili i njegov kolega iz srpske policije Slavenko Dučić iz Prijepolja, Predrag Čađenović, bivši profesionalni vojnik u Podgorici, Miodrag Kršikapa iz Nikšića, Vlastimir Vešković iz Podgorice i Dragomir Živković iz Bukovca kod Novog Sada.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • matko212 12:36 17.Prosinac 2018.

    naslov je "malo jači" od realnosti, kamo sreće da drži, jeli bi sigurno kvalitetniju hranu od zapadnjačkog smeća koje nam uvaljuju.