Ekonomix
861 prikaza

Spektakularan život drugog najbogatijeg čovjeka svijeta

Jeff Bezos
DPA/PIXSELL
Jeff Bezos je osnovao Amazon u garaži, tvrtku koja sad vrijedi 457 milijardi dolara

Jeff Bezos je bogat, jako bogat. Procjenjuje se da mu imovina vrijedi 81,3 milijardi dolara, po čemu je drugi najbogatiji čovjek svijeta, što i ne čudi za utemeljitelja i šefa Amazona koji godišnje trguje robama u iznosu od 136 milijardi dolara. O njegovom životu Business Insider je složio tekst, opisujući ga superlativima.

Imao je 10 godina kada je 1974. doznao da mu Mike Bezos, kubanski imigrant, nije biološki otac, nego netko s kime je njegova majka zatrudnjela još kao tinejdžerica, a da ga je njegov otac Bezos suštinski posvojio, priznavši ga kao sina kad se oženio njegovom majkom. Jeffa Bezosa to, navodno, nije posebno šokiralo. Govorio je da ga je puno gore uzdrmalo kad je doznao da će morati nositi naočale. Njegovom biološkom ocu majka je rekla kad je imao četiri godine da se drži što dalje od njih.

Sve do relativno nedavno biološki otac nije imao pojma tko je i što postao njegov biološki sin. Business Insider je napisao da je Jeff Bezos pokazao znakove briljantnosti još odmalena, još kad je u predškolskoj dobi sam uzeo odvijač i skinuo rešetke sa svog krevetića jer je htio spavati u "pravom krevetu". U dobi od 4 do 16 dječak je provodio ljeta od bake i djeda u Teksasu. Popravljao je vjetrenjaču, kastrirao bikove...

Bogataši Vlasnici milijardi Ekonomix Bogatiji od najbogatijih - ima ih 2.473, a možda žive pored vas

Kao odrastao tvrdio je da mu je djed Preston Gise bio velika inspiracija u razvoju strasti za intelektualnim izazovima. Govorio je da ga je djed učio da je "teže postati ljubazan nego pametan". Bezos je oduvijek bio fan "Zvjezdanih staza". Umalo je Amazon prozvao MakeItSo.com po uzrečici kapetana Jean-Luca Picarda. U školi je rekao učiteljima da budućnost čovječanstva nije na ovom planetu. Htio je postati svemirski poduzetnik. Sad ima tvrtku za svemirska istraživanja Blue Origin.

U prvi je biznis krenuo nakon jednog šugavog ljeta u kojem je rintao u McDonald'su. Bio je tinejdžer i radije je s djevojkom osnovao 10-dnevni ljetni kamp za djecu. Zvao se "Institut snova", tražili su 600 dolara po djetetu, imali su šest polaznika. Diplomirao je kompjuterske znanosti na Princetoneu, odbio raditi za Intel i Bell, radije je otišao u startup Fitel. Odatle je prešao u hedge fond D.E. Shaw, u četiri godine postao je potpredsjednik. Tu je upoznao MacKanzie Tuttle s kojom se oženio 1993.

Sljedeće godine je negdje pročitao da se internet razvija po stopi od 2300 posto godišnje. Pomislio je da se to može iskoristiti, recimo prodajom. Napravio je popis 20 stvari i zaključio da su knjige najbolje. Napustio je hedge fond. Supruga i on otputovali su preko SAD-a autom u Seattle i u garaži osnovali Amazon. Isprva im je zvonio signal svaki put kad bi netko nešto naručio. Odmah bi se okupili da vide da li poznaju tu osobu. Kroz nekoliko tjedana su morali isključiti zvono jer je zvonilo stalno.

Već prvog mjeseca prodali su knjige u svim državama SAD-a, te u 45 zemalja svijeta. Jeff Bezos je bio vrlo zahtjevan šef i znao se izderavati na radnike. Navodno je, kad je shvatio da ima problem, angažirao trenera da mu pomogne obuzdati se. Iz tvrtke je izbacio PowerPoint prezentacije i zatražio od svojih službenika da ideje pišu i predstavljaju na šest stranica pisanih olovkom. 1998. postao je jedan od prvih investitora u Google.

Jeff Bezos Jeff Bezos Ekonomix Najbogatiji je na svijetu, a radnici mu plaču dok rade

Tadašnjih 250.000 dolara do danas je postalo 2,2 milijarde. Ne otkriva je li zadržao ijednu. 2013. je kupio Washington Post za 250 milijuna. Umalo je poginuo srušivši se helikopterom kojim je pilotirao kako bi promatrao projekt Blue Virgina. Ima ogromno imanje na jezeru Washington kod Seattlea. Uključuje 200 metara obale. 20 godina od osnivanja Amazon vrijedi 457 milijardi. Barclays predviđa da će to biti prva kompanija koja će vrijediti 1000 milijardi.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.