Ekonomix
181 prikaza

Sony kupio udio u glazbenoj izdavačkoj kući EMI

Queen
YouTube
Već su imali 2,3 milijuna pjesama, npr. Beatlese, a sada za 2,3 milijarde dolara stječu još dva milijuna; Queen, Alicia Keys...

Sony je kupio kontrolni udio u izdavačkoj kući EMI Music Publishing za 2,3 milijarde dolara, s ciljem jačanja svog glazbenog portfelja, a transakcija znači da će japanski tehnološki div posredno posjedovati oko 90 posto tvrtke i njenih oko dva milijuna pjesama, primjerice grupe Queen ili Alicie Keys. EMI, sa sjedištem u Londonu, trenutno je u vlasništvu konzorcija kojeg predvodi Sony, a jedna je od najvećih svjetskih tvrtki za izdavanje glazbe. Sony već posjeduje 2,3 milijuna glazbenih autorskih prava, uključujući i katalog Beatlesa.

The Beatles Slavni glazbenici Kultura Beatlesi: "Pa svaki dan su nam prijetili bombom"

Ugovor s japanskom tvrtkom, objavljen u utorak, značit će da će EMI postati konsolidirana podružnica tvrtke Sony. "Oduševljeni smo što će EMI Music postati dio Sonyjeve obitelji i zadržati našu vodeću poziciju u industriji izdavanja glazbe", izjavio je u utorak predsjednik i izvršni direktor tvrtke Kenichiro Yoshida.

Yoshida je kazao da je poslovanje s glazbom doživjelo preporod u proteklih nekoliko godina, pretežno potaknuto porastom pretplata na servise za streaming glazbe. "U svijetu zabave smo usredotočeni na izgradnju snažnog portfelja intelektualnog vlasništva, a vjerujem da će ova akvizicija biti posebno važan korak u osiguranju našeg dugoročnog rasta", rekao je.

Kasnije u utorak se očekuje da će Sony predstaviti trogodišnji poslovni plan, kojim bi se u većoj mjeri udaljio od stvaranja novih "gadgeta" te usmjerio veću pažnju na sektor zabave i pretplate na video igre.

Freddie Mercury, Live Aid 1985. Povijest rocka Kultura Ovako je Freddie umalo istukao Sida Viciousa u eri punka

Sporazum o kupnji kontrolnog udjela u EMI-u uvelike je dio planova japanske tvrtke za preustrojavanje poslovanja, istaknuli su analitičari. Sony je u travnju objavio da je u 2017. ostvario neto dobit od 380 milijardi jena, sedam puta više u odnosu na 2016. godinu. Gotovo su svi odjeli tvrtke ostvarili bolju izvedbu, no pritom se posebno istaknuo PlayStation, sa skokom prodaje od gotovo 300 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.