Ekonomix
148 prikaza

Socijalna pomoć osnova je moderne nordijske ekonomije

Siromašni građani u kontejnerima traže hranu
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Univerzalno zdravstveno osiguranje i besplatno školstvo u kojem svako dijete ostvaruje svoj potencijal nordijska je formula kako ostvariti novi rast unatoč krizi. Poduzetnici se više ne brinu za bolesne i mogu se prepustiti proizvodnji

Danas ne možete pronaći niti jedno poduzeće u nordijskim zemljama koje se zauzima za smanjenje socijalnih prava građana. Oni rade upravo suprotno, vodeći se menadžeri zauzimaju se za jaču evoluciju u svijetu zdravstvenog osiguranja i školovanja, rekao je Ólafur Ragnar Grímsson, islandski predsjednik, u svom predavanju za edukativni kanal BigThink. Naglasio je da je to prednost koju Island, Norveška, Danska, Finska i Švedska imaju nad ostalim zemljama. Zbog te ideje, njihove tvrke agresivno zauzimaju sva tržišta na svjetskoj razini i ostvaraju neprekidni rast unatoč krizi. Taj ekonomski model, koji počiva na socijalnim pravima, rasteretio je tvrtke jer one više ne moraju razmišljati o zdravlju i obrazovanju svojih radnika te se mogu koncentrirati isključivo na posao.

- Amerikanci su Nordijce počeli prozivati da su postali socijalisti, a ja im samo želim reći nek pogledaju naše poslovne rezultate – kazao je Grímsson. Iako u tim sjevernim zemljama stanovnici plaćaju nešto veće poreze, društvene klase kao da ne postoje jer se država odnosi jednako prema svima. Norveška je vlada zbog dugoročnih ulaganja i ne trošenja novca na razne projekte uspjela uštedjeti više od 570 milijardi eura. Ulažu u obveznice i nekretnine izvan svoje zemlje. 

- Moramo omugućiti svakom djetetu da iskoristi svoj potencijal i dati im lijek kad im je to potrebno. Univerzalni sustav zauvijek je zamijenio komplikacije i usavršio ekonomiju - zaključio je predsjednik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.