Ekonomix
2390 prikaza

Smjena bogataša: U klub milijunaša ulazi 3.1 milijuna ljudi

Proizvodna linija za Mercedes S klasu i Maybach
DPA/PIXSELL
Ovakva situacija nije se dogodila već desetljećima

Unatoč slabom rastu plaća i sve manje poslovnih prilika za mlade Amerikance, SAD su dom najvećeg broja milijunaša, a po svemu sudeći, bit će ih još više. Prema procjenama Boston Consulting Grupe, u narednih nekoliko godina Sjedinjene Države će svakog dana dobiti oko 1.700 novih milijunaša.

Do 2020. godine u klubu milijunaša bit će novih 3.1 milijuna ljudi, što je značajan rast obzirom da je u prethodnih pet godina milijunsku imovinu dostiglo oko 2.4 milijuna ljudi.

Danas u Americi postoji oko 8 milijuna domaćinstava čija se imovina procjenjuje na više od milijun dolara bez nekretnina i luksuznih dobara, piše Fortune.

Nadolazeći val milijunaša dio je procesa kojeg Bloomberg naziva "najveća generacijska smjena bogatstva u povijesti". 

Veći dio američkog bogatstva koncentriran je među starijom populacijom, čiji će nasljednici u narednim godinama naslijediti ogromno bogatstvo. Ovakva ‘smjena’ bogataša nije se dogodila već desetljećima – da cijela jedna generacija odlazi, a na njihovo mjesto dolaze mlađi članovi njihovih obitelji koji preuzimaju obiteljsko bogatstvo.

Ipak, unatoč ovakvoj milijunaškoj slici koja izgleda kao da nije nikakav problem zaraditi milijune, čak 75 posto Amerikanaca ne uspijeva akumulirati nikakvo bogatstvo tijekom godine, već imaju konstantno izjednačene prihode i rashode.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.