Ekonomix
1097 prikaza

Saudijska Arabija više nije prva svjetska naftna sila

Naftna industrija
Thinkstock
Sedmu godinu zaredom u ovoj zemlji raste proizvodnja nafte za 1,2 posto

Rusija je prošle godine postala najveći izvoznik nafte i prirodnog plina u svijetu, prema godišnjem izvještaju kompanije British Petroleum (BP) o energentima u svijetu.

Kad se gleda izvoz nafte, Rusija je prestigla Saudijsku Arabiju, i zadržala je vodeću poziciju u izvozu prirodnog plina, prenosi Russia Today.

Tri četvrtine proizvedene ruske nafte je prošle godine otišlo u izvoz, dok je izvezeno 33,7 posto proizvedenog plina. Osim toga, Rusija je izvezla 41,8 posto od ukupno proizvedenih količina ugljena. 

Prema izvještaju BP-a, izvoz nafte sa Bliskog istoka je prošle godine porastao za 670.000 barela dnevno, zbog rekordnog skoka iračke i saudijske proizvodnje. Oko 75 posto izvoza bliskoistočne nafte je otišlo u Azijsko-pacifičku regiju, iako je Europa povećala uvoz nafte iz te regije za 590.000 barela dnevno. 

"Rusija je vodeći opskrbljivač Europe naftom i plinom, koji čine 37 posto i 35 posto od ukupne europske potrošnje", navodi se u izvještaju. 

Ruska proizvodnja nafte je prošle godine porasla za 1,2 posto, sedmu godinu zaredom, čime je dosegla novi maksimum od 11 milijuna barela dnevno. 

Proizvodnja energenata u Rusiji je porasla za 0,7 posto, ali je potrošnja pala za 3,3 posto. Unatoč tome, Rusija je ostala četvrti najveći potrošač energenata na svijetu, iza Kine, SAD-a i Indije. 

Prema podacima ruske statističke službe Rostat, ruska proizvodnja nafte je u ožujku prestigla Saudijsku Arabiju, obzirom da su ruski proizvođači izvukli skoro 10,92 milijuna barela dnevno u usporedbi sa saudijskih 10,12 milijuna, navodi Russia Today.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.