Ekonomix
528 prikaza

Samsung daje 8 milijardi dolara za ulaz na autotržište

Zaposlenici ulaze u Samsungovo sjedište u Seoulu
KIM HONG-JI/REUTERS/PIXSELL
Objavili su da će kupiti kompaniju s više od 20 milijardi dolara u neisporučenim narudžbama

Južnokorejski gigant elektronike Samsung najavio je u ponedjeljak preuzimanje Harman Internationala za 8 milijardi dolara. Ogromna kupovina predstavlja ulazak Samsunga na dosad neiskorišteno tržište auto-elektronike. Osim toga, osam milijardi predstavlja i najveću inozemnu kupovinu neke južnokorejse kompanije.

Dosad je Samsung izbjegavao velike kupovine, ali ovaj dogovor pokazuje da su spremni i na promjenu smjera. Iznimno zahtjevan ulazak na tržište auto-elektronike tek je posljednji u nizu strateških poteza koji pokazuju da je novo vodstvo spremno na rizik. "Ovakav poslovni potez velika je stvar za nas. Pokazuje da se mijenjamo i da smo spremni na nove načine rasta prihoda", ispričao je za Reuters izvor blisko upoznat s detaljima dogovora.

Samsung Galaxy Note 7 VELIKI PROBLEM Tehno Samsung će izgubiti milijardu dolara zbog problema s Note 7

Kupovina Harmana, poznatog po markama Harman-Kardon i JBL, pokazao je da Samsung traži nove načine za rast prihoda nakon što su zabilježili velike gubitke u tržištu pametnih telefona. Galaxy Note 7 i njegov plameni fijasko mogao bi izravno koštati Samsung milijarde dolara, a smanjenje prodaje nitko ne može precizno predvidjeti.

Proizvođači automobila već neko vrijeme rade na što boljim mogućnostima spajanje mobitela s audio sustavima u automobilima, što otvara vrata proizvođačima mobitelima da se uključe na iznimno profitabilno tržište.

Samsung je pristao Harmanu platiti 112 dolara po dionici što je gotovo trećinu iznad redovne burzovne cijene. "Koriste svoje ogromne zalihe gotovine da bi prestigli rivale na tržištu. Ipak ostaje tek za vidjeti hoće li Harman moći narasti i početi konkurirati Boschu i Continentala", rekao je fond-menadžer Park Jung-hoon.

Radnica u Renaultovoj tvornici MAROKO Ekonomix Renault polako pretvora Afriku u meku automobilske industrije

Harmanovi proizvodi ugrađeni su u više od 30 milijuna putničkih vozila, a ne bave se samo zabavom u autima već rade i zaštitu od hakera za automobile u sklopu TowerSeca. Tijekom ljeta objavili su da imaju dogovorene narudžbe vrijedne više od 24 milijarde dolara.

Samsung već dulje vrijeme razmišlja o ulasku na tržište automobilskim dijelovima, a ove godine uložili su gotovo pola milijarde dolara u kinekskog proizvođača automobila i punjivih baterija BYD.

Nedavno su se pojavie i glasine da Samsung želi otkupiti Magnetti Marelli od Fiata, ali u svjetlu preuzimanja Harmana, nije posve jasno što će se dogoditi s kupovinom Magnettija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.